2024. május 6. - Ivett, Frida

Kötelező ukrán AIDS-szűrés?

Az AIDS járványszerű ukrajnai terjedése miatt általánosan kötelezővé kellene tenni az ukrán lakosság HIV- és AIDS-szűrését - jelentette ki Vaszil Knyazevics ukrán egészségügyi miniszter egy hétvégi televíziós műsorban.
2008. július 7. hétfő 08:50 - Hírextra
"Mivel a kór járványszerű méreteket öltött Ukrajnában, a demokratikus elvekre való tekintet nélkül szükség lenne ennek az intézkedésnek (HIV- és AIDS-tesztelés) a bevezetésére" - fejtette ki a tárcavezető az ukrán 5-ös csatorna adásában. Hozzátette: az ukrán kormány elfogadta a HIV és AIDS elleni küzdelem 2009-2013-as évekre szóló programját, amelyben szerepel a kötelező szűrésre vonatkozó kezdeményezés.

Knyazevics azt is elmondta, hogy a kormányprogram révén szeretnék szabályozni és ellenőrzés alá vonni a nagyszámú HIV és AIDS elleni alapítvány működését, mert szerinte ezeket nem annyira a gyógyítás, mint pénzmosás céljából hozták létre.

Az utóbbi években aggasztó mértékben növekszik a HIV-vírussal fertőzöttek száma Ukrajnában, ahol tavaly 17,5 ezer, vagyis a megelőző évinél 10 százalékkal több új fertőzöttet szűrtek ki. Knyazevics júniusi bejelentése szerint az ukrán lakosság 1,63 százaléka HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg. Az ország keleti és déli régióiban a legrosszabb a helyzet, de újabban gyorsan zárkózik fel hozzájuk Közép-Ukrajna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását