2024. május 6. - Ivett, Frida

Változások a kormányzati negyednél?

Mindenki szeretne zöldebb várost. A kormányzati negyed lefújt beruházásának hatalmas területén parkot létesítenének, a növény-beton arányok jócskán változhatnának. Legalábbis míg nincs más ötlet. Megpróbáltunk utána járni, hogy áll a dolog.
2008. június 30. hétfő 07:29 - Pénzes Dávid
Parlagon heverő fű, por, szemét, sivár látkép. Jelenleg ez a kormányzati negyed nagy ívű projektjének eredménye. Mindez röpke tizenkét milliárdért. És hogy mi lesz a több mint két hektáros területtel a város közepén? És főleg: mikor lesz vele mi? Na az még nagy homály. Mintha elfelejtkeztek volna róla, mint kakis pelenkáról a figyelmetlen apuka. A bűz azonban egyre erősebb. Szerdán végre úgy tűnt megmozdul valami, ám mint kiderült ez is csak egy röpke ábránd volti.



A kormányzati negyed
A kormányzati negyedre a több mint 8 milliárd forintot költött el a kormányzat. A projekt felfüggesztése után a feladatok lezárására további 3,8 milliárd forintnyi forrásigényt határoztak meg a 2008-as költségvetésben. Ebből az összegből fedezik az áthúzódó beruházási és tanácsadói kiadásokat, a szerződések lezárását, a területrendezési koncepció kidolgozását és a Kormányzati Negyed Projekttársaság működési költségeit az év végéig.
A Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottsága szerdán döntött arról az előterjesztésről, amely negyeddel kapcsolatos tárgyalások kezdeményezésére kéri fel a főpolgármestert. Wertán Zsolt (KDNP), a javaslat benyújtója a Hírextrának elmondta, a felvetése nem tartalmazott semmiféle kötelezettségvállalást mégis a szocialista többségű bizottság ezt elutasította.

Pedig szépen indult minden. A jelek arra mutatattak, hogy a politikai pártok, illetve a polgármesterek között egyetértés van abban, hogy amíg a terület sorsa véglegesen eldől, addig ott zöld területet alakítsanak ki. Ez nem jelentene komoly kiadást, a környezet viszont mindenki megelégedésére változna át. A jelenleg parlagfű ültetvényre leginkább alkalmas óriási térség úgy működhetne, mint a Városháza tér.

A felnegyedelt negyed

A helyzet azonban ennél bonyolultabb. A negyedet ugyanis felnegyedelték. Balogh Pál a bizottság MSZP-s elnöke a kérdésünkre elmondta, a területre készült egy fővárosi szabályozási keretterv, mely alapján jelenleg a térség többféle minősítés alatt áll. Van benne zöld, kereskedelmi, közlekedési, és intézményi területnek nyilvánított rész. Ahhoz, hogy akár ideiglenesen is itt parkot lehessen létrehozni, át kell minősíteni az egész területet. Ezt a Fővárosi Közgyűlés tehetné meg.

Ezután meg kellene találni rá a pénzt. Balogh Pál számításai szerint, ha igényes zöld területet szeretnének ott létrehozni, az mintegy 1,5 – 2 milliárd forintba kerülne a fővárosnak. Maga az átminősítési procedúra – ami valójában csak papírmunka – 10-15 millió forintot vinne el. Ha több évről lenne szó, természetesen bele lehetne vágni, mert senki sem szeretné ha a város közepe, hogy csak a port és a pollent termelje. Ha így alakulna, akkor valami olcsó füvesítési megoldást mindenképpen elindítanának – ígérte a politikus. Ám jelenleg úgy látja, a terület van annyira értékes, hogy több évig biztosan nem hever majd kihasználatlanul.

Valami talán mozdul

Költségek
A vagyonkezelő azután hozta létre a Kormányzati Negyed Projekt Kft.-t, hogy a kormány februárban lefújta a beruházást. A társaság akkori jegyzett tőkéje 3 millió forint volt. Azóta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő már kifizetett 211 millió forintot a projekttel kapcsolatos, még tavaly kiállított számlákra, majd további 90 milliót a kft. megalakítása óta felmerült költségeire.
Balogh Pál elárulta, egy felelős személytől tudja, ősszel a főváros pályázatot kíván kiírni a hasznosításra. A politikus úgy látja, ezzel megnyílhat a reális lehetőség arra, hogy egy fejlesztő belépjen a képbe.

A történet természetesen pénzről szól. Hiába van itt egy óriási terület a Nagykörút és a Váci út közvetlen szomszédságában, ami ha parkosítva lenne számottevően növelhetné a levegő minőségét (ami ebben a városrészben a nyugat-európai egészségügyi határértékek alatt van), ha ennek létrehozásához nincs pénz. Akkor meg végképp, ha egy év múlva esetleg megindul valamiféle területrendezés.

Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre nem borul zöldbe a magyar ugar, marad a porparlag. Régóta tisztában vagyunk azzal, hogy a bürokrácia és a politikusok malmai lassabban őrölnek, mint fázós pék a jég alatt. De így fél év után igazán kisüthetnének valamit.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását