2024. május 3. - Tímea, Irma

A holokauszt áldozataira emlékeztek Veszprémben

A Veszprémből és Veszprém környékéről elhurcolt és megölt hittestvérei halálának 64. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést vasárnap a Veszprémi Zsidó Hitközség.
2008. június 29. vasárnap 19:13 - Hírextra
Máthé Éva, a helyi zsidó hitközség elöljárósági tagja a Budapest út 2. szám alatti emléktáblánál elmondta, az egykori veszprémi zsinagógát körülvevő épületekben, illetve a zsidó iskolában zsúfolták össze a veszprémi zsidókat 1944-ben, mintegy 600 embert, főként gyermekeket, időseket és nőket, a munkaképes korú, 18 és 50 év közötti veszprémi férfiakat már korábban munkaszolgálatra vitték.

Máthé Éva arról is beszélt, hogy a zsúfoltság miatt maguk a zsidó polgárok kérték, hogy egy részük beköltözhessen a zsinagógába, így annak épülete is ilyen szomorú célt szolgált. Az egykori Komakút téri gettóban pedig a veszprémi, illetve a siófok-enyingi járás mintegy 28 községének zsidó lakosságát helyezték el, a laktanya 26 szobájában közel 470 embert zsúfoltak össze.
Korabeli újságcikkekből lehet következtetni arra - tette hozzá Máthé Éva, hogy a két veszprémi gettót 1944. június 19-én ürítették ki. A zsidó állampolgárokat innen a sárvári gyűjtőtáborba vitték, majd július elején szállították őket Auschwitzba.

A két gettó területén rendezett megemlékezések után a Mártírok úti zsidó temetőben tartottak gyászistentiszteletet Verő Tamás főrabbi vezetésével és Biczó Tamás kántor közreműködésével.
A temetőben az 50-es évek óta áll egy emlékmű, amelyet a deportálásból visszatértek állítottak, illetve a Veszprémi Zsidó Hitközség 1999-ben a felújított ravatalozóban egy emlékfalat állíttatott, amely a deportáltak és meggyilkoltak nevét tartalmazza.

A temetőben beszédet mondó Debreczenyi János, Veszprém polgármestere, hangoztatta: a szolidaritás, a nem felejtés, a tolerancia, a béke, a megbékélés és a megbocsátás segíthet feldolgozni a feldolgozhatatlant.

A veszprémi, a vidéki, a magyar, az európai a világ zsidóság gyászidőszaka 64 éve tart, nincs benne szünet, se megszakítás- fogalmazott beszédében Verő Tamás főrabbi.

Arról is szólt, hogy Veszprém környékről összesen 4.106 zsidó ember életét vette el a gyilkolási vágy. Többségük a birkenaui gázkamrák egyikébe, majd a krematóriumba, a tűzbe került. Százhetven veszprémi férfi elkerülte a deportálást, őket munkaszolgálatra hívták be, ott szenvedték át a 1944-45-ös időszakot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását