2024. május 3. - Tímea, Irma

Sztárok a tanulás fontosságáról

„Ne feledjük, hogy a tudás az egyedüli, amit senki nem vehet el tőlünk” – hangsúlyozta Dr. Zachár László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet főigazgató-helyettese. Az intézet által életre hívott MindenTanulás televíziós soro
2008. június 25. szerda 15:12 - Hírextra
Zachár véleménye szerint az, hogy a hazai sztárvilág kiválóságai is a tanulás mellé álltak, ékes bizonyítéka annak, hogy a média nagyhatalom, melyet jó ügy érdekében is fel lehet használni. Ezért is döntött a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet amellett, hogy az egész életen át tartó tanulást több, a szokványostól eltérő módon fogja népszerűsíteni, melyek között szerepel a MindenTanulás televíziós sorozat, valamint ismert emberek bevonása is.

A kezdeményezés mögé számos híresség felsorakozott, többek között Kovács ’Kokó’ István, Szily Nóra és Boross Lajos, valamint Bálint Antónia, Dr. Sütő Enikő, Pély Barna és Tornóczky Anita is, akik a MindenTanulás záró sajtótájékoztatóján arról meséltek, hogy az ő életükben hogy jelenik meg a folyamatos tanulás. Hevér Zoltán és Hévizi Tamás, a MindenTanulás sorozat szerkesztője és rendezője a forgatás közben szerzett tapasztalataikról számoltak be. „A riportfilmek készítése közben végigjártuk az országot, a legapróbb falvakba is eljutottunk. Jó volt látni, hogy egyre több ember van, aki hajlandó visszaülni az iskolapadba, hogy javítson saját helyzetén, hogy könnyebben találjon munkát.”- emlékszik vissza Hévizi.

Bálint Antónia elmondása szerint soha nem szeretett tanulni, ám végül rászánta magát a főiskolára, ahol egy nehezebb szigorlat arra sarkallta, hogy évet halasszon. „Utána összeszedtem magam. Úgy gondoltam, ha annyi más ember képes tanulni, diplomát szerezni, akkor én miért ne? A főiskolai diplomámat végül egyetemire „cseréltem”, hisz úgy gondoltam, ha idáig eljutottam, akkor miért ne menne az egyetemi képzés is. Annyira belelendültem, hogy a Pécsi Tudományegyetem PR szakértő szakán már 7 hónapos terhesen zártam az évet.” Toncsi baba mellett tanult és júniusban sikeresen államvizsgázott, sőt állítása szerint jobb eredményeket ért el, mint az előző diplomák esetében. Antónia még hozzátette, hogy kisgyermekes anyukaként is sokat olvas és Internetezik, „azért hogy a rohanó világ ne csak elsuhanjon mellettem, de aktív részese is lehessek. Ehhez fejlődni, tanulni kell. Nap mint nap.”

Nem csak Antónia, de Dr. Sütő Enikő sem szeretett különösképpen tanulni. „Nagyon sokáig kényszernek éltem meg a tanulást, de nem adtam fel, melynek tizenöt év sikeres jogi praxis lett az eredménye.” – állítja Enikő. Az egykori sztár modell, aki mára sikeres üzletasszony kijelentette, hogy „csak akkor maradhatunk fiatalok, ha szellemünket és fizikumunkat is folyamatosan dolgoztatjuk.” Pély Barna is hasonló szemléletű közegben nevelkedett, hisz elmondása szerint „édesanyám 42 évesen két munkahely mellett kezdett újra egyetemre járni. Annak ellenére, hogy már akkor magas pozícióban volt, önmaga miatt tanult. Ez a gondolkodásmód segítette hozzá ahhoz, hogy még ma is friss és fiatalos.” Barna igyekszik továbbadni az édesanyjától tanultakat, ezért már nyolc éve segíti a Kodolányi Főiskola hallgatót abban, hogy ők is megtalálják számításaikat az életben és a munkaerő-piacon. Kedvence az e-learning, mert ahogy a sajtótájékoztatón kifejtette „személyre szabottan, mindenki a tudásszintjének és céljainak megfelelő módon tanulhat, fejlődhet.”

Tornóczky Anita, bár kevesen tudják róla, igazi „iskola faló”. A Külker Főiskola után, az ELTE kultúrális menedzsment szakát fejezte be, majd politológiát tanult. Anita azonban itt nem állt meg, hisz véleménye szerint „a technológiai és tudományos fejlődés folyamatosan arra sarkall, hogy újabb és újabb információkat szerezzek az általam érdekesnek tartott területeken. Vallom, hogy aki jó szakember akar lenni, folyamatosan fejlesztenie kell magát. Most fejeztem be az MBA-met, amit egyszerre végeztem egy amerikai egyetemen és egy magyar felnőttképzési programban. Jelenleg azon vagyok, hogy Phd. fokozatot szerezzek, mert gyerekkoromban Dr. Tornóczky Anitaként gyakoroltam az aláírásomat és szeretnék beváltani fiatalkori álmomat.” – nyilatkozta a MindenTanulás égisze alatt megrendezett eseményen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását