2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sólyom: alkotmányellenes a törvény

Alkotmánybírósági véleményezésre küldte kedden Sólyom László köztársasági elnök a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény (versenytörvény) módosítását - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.
2008. június 24. kedd 18:53 - Hírextra
A versenytörvény módosításának egyik paragrafusa arra ad lehetőséget, hogy azt a cégvezetőt, akit rajtakapnak, és el is marasztalnak jogellenes kartellezés miatt, két évre eltiltsák tisztségétől.
Az elnöki hivatal közleményében az áll, hogy a törvény nemperes eljárásban nyújt csak jogorvoslatot az eltiltás ellen, és e jogorvoslat során a cégvezetőnek kell bizonyítania, hogy nem vett részt a jogellenes döntés meghozatalában.

Mindezt azonban úgy - folytatja a közlemény -, hogy az érintett nem vitathatja nyilvános, szóbeli tárgyaláson, tanúk bevonásával a felelősségét. Ez az államfő szerint ellentétes az alkotmány által garantált tisztességes eljáráshoz való joggal.

Sólyom László szerint nem összeegyeztethető az alkotmányban garantált ártatlanság vélelmével sem, hogy a törvény az érintett vezető tisztségviselők bűnösségét vélelmezi, amellyel szemben nekik kell bizonyítani ártatlanságukat.

A versenytörvény módosítását június 2-án fogadta el az Országgyűlés, 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását