2024. május 3. - Tímea, Irma

Jogsértő segélyezés

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament és az Európai Roma Jogok Központja – figyelemmel a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok
2008. június 23. hétfő 16:40 - Hírextra
Elfogadhatatlannak és törvényellenesnek, a jogállamiság szellemével súlyosan ellentétesnek tartjuk, hogy egyes önkormányzatok – így különösen Monok, Ivád, Sárospatak és Kerepes képviselő-testületei – tudatosan megszegve az Alkotmány rendelkezéseit – olyan feltételekhez kötik egyes szociális támogatások folyósítását, amelyek nem felelnek meg a hatályos jogszabályoknak, és amely feltételek elvi szinten sem képesek a probléma kezelésére.

Munkavégzésért segélyt adni ellenkezik a munkáért munkabér jár elvével, ugyanakkor az ilyen gyakorlat számos adó és társadalombiztosítási szabálytalanságot eredményez, és ahogy azt az elmúlt hetekben láthattuk, az előítéletek mélyítéséhez vezet.

A szociális segélyezés rendszerének anomáliái a mélyszegénységben élő rétegeket érintik. Ugyanakkor egyet értünk a kisebbségi biztos azon megállapításával, hogy az önkormányzatok törvénytelen gyakorlata és rendeletei - a magyarországi szegénység szerkezete miatt – a magyarországi cigányságot a nem cigány lakossághoz képest lényegesen nagyobb arányban hoznak hátrányosabb helyzetbe, így közvetett diszkriminációt valósítanak meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres szociális segély megállapításának jelenleg is feltétele a munkavégzés. Erre csak akkor nem kerül sor, ha az önkormányzat nem tud megfelelő közcélú munkát felajánlani. Amennyiben sor kerül ilyen jellegű munkavégzésre, akkor a segélyezés szünetel, a munkavégzés fejében pedig munkabér jár.

Álláspontunk szerint a gyermekvédelmi támogatások megvonásának szankcióként történő alkalmazása helyett a meglévő gyermekvédelmi intézményrendszer rendeltetésszerű és professzionális működtetése jelenthet megoldást a problémákra.

Csatlakozva a kisebbségi biztos jelentéséhez, kérjük a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy szakértők és jogvédő szervezetek bevonásával átfogó kommunikációs stratégiát alakítson ki a segélyezettekkel szembeni előítéletek kezelésére, tekintse át a szociális segélyezést és  foglalkoztatást rendező jogszabályokat, és alakítson ki olyan szabályozási rendszert, amely széles társadalmi és szakmai konszenzuson alapul.

Budapest, 2008. június 23.

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)
Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA)
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ( CFCF)
Magyarországi Roma Parlament
Európai Roma Jogok Központja (ERRC)
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását