2024. május 6. - Ivett, Frida

Jég a Marson

A tudósok szerint a NASA Phoenix szondája egyik legutóbbi talajmintával jeget hozott a felszínre - jelentették be a misszió illetékesei.
2008. június 20. péntek 14:00 - Hírextra
A műszerek fényképet készítettek a felhozott mintáról, amelyben kezdetben fehér erek voltak láthatók, a későbbi felvételekről azonban eltűntek, mert a mintában lévő jég elpárolgott - adta hírül egy közleményben Peter Smith, a tucsoni Arizonai Egyetem munkatársa.

"Az bizonyítja a jég jelenlétét, hogy ezek a kis világos színű csomócskák néhány nap alatt eltűntek a képekről. Korábban néhányan azt hitték, hogy talán sókiválásról van szó. A só azonban nem tűnt volna el" - tette hozzá.

A Phoenix fő küldetése éppen az élet lehetséges jeleinek felkutatása a vörös bolygón, ezért a víz jelenléte lényegi kérdés. A szonda a bolygó sarkvidékén szállt le, robotkarja segítségével anyagmintákat gyűjt a környezetéből, amelyet a belsejében lévő minilaboratórium elemez. Mindazonáltal egy korábbi mintából, amelyet felmelegítettek, nem sikerült víz nyomaira bukkanni.
Most azonban a Dodo-Goldilocks névre keresztelt, június 15-én vett minta alsó rétegében fehéres színű csapadékra bukkantak, amelynek nyoma sem maradt a következő, június 19-i felvételen. A robotkar ezen a napon kemény réteget talált a bolygó felszínén, ezért a kutatók remélik, hogy jeges rétegig sikerült ásnia. A legfrissebb, tegnapi anyagminta a Hófehérke 2 nevet kapta.
A Phoenix a Mars északi sarkvidékén landolt május 25-én. A 420 millió dolláros beruházással megvalósult küldetés előreláthatólag 90 napig tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását