2024. május 2. - Zsigmond

Ismét magyar rendőrök az Adrián

Július 1-jétől ismét dolgoznak magyar rendőrök Horvátországban, az Adrián, de a korábbi évekhez képest többen lesznek, és hosszabb ideig is tart majd a külszolgálatuk - tájékoztatta az ORFK közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője szerdán az MTI-t
2008. június 18. szerda 12:31 - Hírextra
Horváth Attila beszámolt arról, hogy a korábbi két évhez hasonlóan ezúttal is kéthetenként két-két magyar rendőr teljesít szolgálatot a zárai (Zadar) rendőrkapitányság területén. Korábban négy hétig tartott, idén azonban már két hónapig tart a rendőrök külszolgálata, vagyis összesen nyolc rendőr - köztük három rendőrnő - segíti majd a horvát hatóságokat és a magyar kiutazókat.

Az egyenruhában szolgálatot teljesítő járőrök feladata elsősorban a tájékoztatás és a segítés, hiszen önálló intézkedési jogkörrel nem rendelkeznek, s mindig horvát kollégáikkal közösen dolgoznak. Idén először közvetlenebb kapcsolatuk is lesz a spliti kihelyezett konzullal, vagyis a magyar állampolgárok gyorsabb rendőri segítséget kaphatnak, ha a konzult ilyen esetekben keresik - tette hozzá az ORFK osztályvezetője.

A horvátországi kiküldetésre utazó rendőröket pályázaton választották ki a feladatra, előírás volt a zászlós, tiszthelyettesi rendfokozat, a minimum ötéves közterületi szolgálatban szerzett tapasztalat, valamint legalább az angol nyelv megfelelő ismerete, de a kiválasztottak között természetesen olyanok is vannak, akik beszélnek horvátul. A Horvátországba utazó rendőrök között idén nincsenek budapestiek, Pest, Somogy, Baranya, Heves, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, valamint a Készenléti Rendőrség állományából utazik egy-egy rendőr a horvátországi feladatra.
A két állam közötti rendészeti együttműködés értelmében a magyar egyenruhások ellátását és szállását a horvát rendőrség biztosítja. Kétnapos felkészítésük szerdán fejeződik be Budapesten.

Horváth Attila elmondta még: a tavalyi szolgálat tapasztalatai alapján látható, hogy a horvát rendőrök fontosnak tartják a magyarok jelenlétét, hiszen számos napi feladat adódik a számukra. Tavaly is több példa volt arra, hogy magyar bűnelkövetők ügyében dolgoztak közösen, de volt előfordult, hogy egy vízben rosszul lett ember kimentésében segített a szabadidejét töltő magyar rendőr.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását