2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Közös ünnep az írekkel

Szombathely egyik ünnepévé vált a Bloomsday; a legenda, amelyet James Joyce megírt Ulysses című regényében, összeköti Dublint Szombathellyel, Magyarországot Írországgal - jelentette ki a Bloomsday résztvevőit köszöntve hétfőn Ipkovich György, Szombathely
2008. június 16. hétfő 18:50 - Hírextra
A szombathelyi rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom szombathelyi származásúnak vallja magát.

Mint arra Ipkovich György is emlékeztetett, kutatók kiderítették, hogy Szombathelyen - a Fő tér 41-es számú házban - valóban lakott egy Blum nevű család, amelynek egyik leszármazottja, Virág Lipót kapcsolatba került James Joyce-szal.

"Ez a mai ünnep egy kicsit rendhagyó hiszen ebben az évben első alkalommal birtokba vettük magát a Bloom-házat is" - mondta a polgármester, utalva arra, hogy a Fő tér 41. szám alatti házban kisebb kiállításokra is alkalmas ír kávéházat alakítottak ki.

Ipkovich György felidézte: a regénybeli események napját megidéző, Dublinban több mint öt évtizede ünnepelt június 16-i Bloomsday immár tizennégy éve ad alkalmat Szombathelynek arra, hogy megemlékezzen valamennyi modern művészetről, irodalomról, zenéről és képzőművészetről egyaránt.

Martin Green, Írország magyarországi nagykövete köszöntőjében kiemelte: az idei évben különleges kapcsolat jött létre a dublini és szombathelyi Bloomsday-programok között.
"A magyarországi James Joyce Társaság elnöke és néhány magyar művész az idén felkereste Dublint, és bekapcsolódtak az ottani ünnepségekbe. Értesülésem szerint nagyon sikeres volt az előadásuk" - hangsúlyozta a nagykövet.

Hozzátette: a Bloomsday tovább erősíti Magyarország és Írország jó kapcsolatait.
Idén először Szombathelyen a Bloomsday háromnapos fesztivállá bővült, már szombaton megkezdődtek a kísérőrendezvények: a Szombathelyi Képtárban kiállítás nyílt az elmúlt tíz év "Dáblin alkotóinak" munkáiból, felavatták Savaria Zöld Szigetét, szabadtéri filmvetítést tartottak, majd vasárnap az Irokéz Galériában megnyitották St. Auby Tamás, Najmányi László, Major János és a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetségének kiállítását.

Hétfőn délután "Joyce nyomában Triesztben" címmel a Bloom-házban megnyílt Umberto Vittori olasz fotóművész kiállítása, majd "Szombathelytelenségek" címmel Jónás Tamás szövegkollázsait hallgathatták meg az érdeklődők, ezt követően pedig elkezdődött a hagyományos útvonal pecsételés az Irokéz Galéria, a Képtár és természetesen a Fő tér érintésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását