2024. május 2. - Zsigmond

Ellenőrökre panaszkodnak a bliccelők

A jegyellenőrök ellen panasszal élők közül tízből kilencen bliccelők vagy pótdíj befizetésére kötelezettek; az év első öt hónapjában mintegy négyszáz panasz érkezett a BKV-nál szolgálatot teljesítő ellenőrökre és biztonsági őrökre - közölte Tóth Sándor, a
2008. június 11. szerda 14:44 - Hírextra
Tóth Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a társaságnak öt év alatt mintegy 15 milliárd forintnyi bevételkiesést okoztak a bliccelők. Általános tapasztalat, hogy az utasok 25 százaléka nem fizet a tömegközlekedés használatáért, de nagy problémát okoznak a bérlethamisítások is, amelyek száma emelkedett: 2006-ban 1.400 esetben koboztak el hamis bérletet, 2007-ben már 1.600 ilyen eset fordult elő. Az év első öt hónapjában az ellenőrök mintegy 6,5 millió utast ellenőriztek és kétszázezer embert büntettek meg.

Jelenleg a BKV-nál összesen 490 jegyellenőr és naponta 139 biztonsági őr teljesít szolgálatot. Az ellenőrök felkészítésének része egy 100 órás angol nyelvi képzés és szakpszichológiai vizsgálat, de ezen alkalmazottaknak ismerniük kell a forgalomban lévő bérleteket és jegytípusokat, és részt vesznek konfliktuskezelő tréningen is. Az ellenőrök 63,1 százaléka rendelkezik érettségivel, a többiek pedig szakmunkás vagy felsőfokú végzettséggel.

A metróvonalakon és az éjszakai járatokon szolgálatot teljesítő biztonsági őrök is részesülnek hasonló képzésben, de nem annyira bő ismeretanyaggal látják el őket, mint az ellenőröket - mondta Tóth Sándor, hozzátéve: a biztonsági őrök az utazás megkezdése előtti (például a metróaluljáróban) jegyellenőrzésen kívül személy- és vagyonvédelmi feladatokat is ellátnak, de nem pótdíjazhatnak, büntethetnek.

Megemlítette, hogy a legnagyobb nehézséget az ellenőrök számára nem az utasokkal való konfrontálódás jelenti, hanem a rájuk vonatkozó jogszabályi háttér. Ezért kezdeményezték az ellenőrök jelenlegi jogi helyzetének (közfeladatot ellátó személy) megváltoztatását annak érdekében, hogy korlátozott hatósági jogkört kapjanak, mert jelenleg az utasok nem kötelesek átadni nekik személyi okmányaikat.

A szakszolgálat vezetője újságírói kérdésre válaszolva elmondta: már felfüggesztették a rendőrségi eljárás végéig azt a hat biztonsági őrt, akik összetűzésbe kerültek egy éjszakai buszjáraton Budapesten több utassal. Mint hozzátette, a belső vizsgálat azt tárta fel, hogy a biztonsági őrök a többi utast akarták megvédeni, mert azokat egy csoport inzultálta.

Múlt kedden az egyik kereskedelmi televíziónak nyilatkozva egy fiatal lány azt mondta, hogy társait öt biztonsági őr ütlegelte, rugdosta. Egyiküknek az orra, másikuknak az arccsontja tört el. Állításuk szerint a biztonsági őrök ezt követően visszaszálltak a buszra és segítségnyújtás nélkül továbbmentek. A csoport rendőrt hívott, aki értesítette a mentőket. A rendőrség a sérülés foka miatt hivatalból indított eljárást.

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI megkeresésére annyit közölt: a IX. kerületi kapitányság súlyos testi sértés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben ismeretlen tettes ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását