2024. május 9. - Gergely

Heller Izraelben lett díszdoktor

Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófust, a Magyar Tudományos Akadémia tagját díszdoktorává avatta az izraeli Beér-Seva város Ben Gurion Egyeteme. A filozófus nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az ország első elnökéről elnevezett egyetem díszdoktorává av
2008. június 10. kedd 19:56 - Hírextra
Heller Ágnes telefonon elmondta az MTI-nek, hogy januárban már járt a beér-seva-i egyetemen, ahol nemzetközi konferenciát rendeztek a demokrácia témakörében, de végül is csonka maradt a rendezvény, mert az egyetemi tanárok sztrájkba léptek. Akkor közölte vele a rektorasszony, hogy díszdoktori címet fognak adományozni neki.

Heller Ágnessel egyidejűleg lett az egyetem díszdoktora Ámosz Oz izraeli író, novellista, újságíró, akinek több könyve, köztük a Szeretetről, sötétségről című memoárja, a Fekete doboz és a Félálom című regénye megjelent magyarul is. Regényeit különben több mint 30 nyelvre lefordították. Oz a Ben Gurion Egyetem irodalomprofesszora.

Díszdoktor lett Mose Rotschild izraeli tüdőgyógyász professzor. Ő a Ben Gurion Egyetemen szerzett diplomát. A beér-seva-i egyetem kitüntette Claude Cohen-Tannoudji francia Nobel-díjas fizikust is - tette hozzá Heller Ágnes.

A magyar díszdoktor tájékoztatása szerint Slomo Avineri professzor - aki sokáig tanított a Budapesten -, amerikai és európai résztvevőkkel konferenciát szervez az igazságosságról Kfar-Blum kibucban, amelyre meghívást kapott Heller Ágnes is. Mint minden meghívott, ő is 20 perces előadást fog tartani, ennek témája: az isteni és az emberi igazságszolgáltatás.

Az akadémikus örül a korlátozásnak, azaz a 20 perces előadásoknak, mert így marad idő a vitára.
Heller Ágnes sok konferencián vett már részt Izraelben és az ott elhangzott előadásai - mint például Hannah Arendt (1906-1975) német filozófusról, az etikáról, a multikulturalizmusról - folyóiratokban jelentek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását