2024. május 2. - Zsigmond

Megegyezés a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programról

Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Tasnádi Péter, Pécs polgármestere aláírta a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításának feladatairól szóló együttműködési megállapodás módosítását a baranyai megyeszékhelyen cs
2008. június 5. csütörtök 17:58 - Hírextra
A kormány-város szerződésnek is nevezett dokumentumot érintő változtatásokra a hivatalos indoklás szerint a tavaly távozott Méhes Márton művészeti igazgató helyébe lépő művészeti tanácstagok közös felelősségvállalásának és feladatkörének rögzítése érdekében volt szükség. A művészeti tanács tagjai Hiller Istvántól ennek megfelelően csütörtökön átvették módosított megbízóleveleiket.

Tasnádi Péter az MTI-nek azt mondta: a módosítással Pécs számára előnyösebb feltételrendszer alakult ki a támogatások tekintetében. Ez azt jelenti, hogy a város maga rendelkezhet a maga által előteremtett forrásokkal.

Hiller István az ünnepélyes aláírást megelőzően azt hangsúlyozta, hogy "a program megvalósulása célegyenesbe ért".

"Optimistább vagyok, mint fél évvel ezelőtt voltam, de az örömtáncnak még nincs itt az ideje. Akkor jön el, ha az utolsó program is sikeresen lezajlott. De a folyamat jó irányba és jó ütemben halad, s most már a finanszírozási alap átutalása elől is elhárultak az akadályok" - közölte.

A szaktárca vezetője utalt rá, hogy a mintegy 45 milliárd forintos pécsi EKF-programból 9,1 milliárdot tesznek ki a rendezvények lebonyolítását, a marketing és kommunikációs kiadásokat is magukban foglaló operatív működési költségek. Utóbbinak 40 százalékát, azaz 3,6 milliárd forintot a kormány, 33 százalékát, vagyis 2,3 milliárdot Pécs biztosítja, 27 százalék pedig európai uniós támogatásokból és szponzorációs bevételekből származik majd.

A kormány-város szerződés szerint a minisztérium az általa nyújtott forrásokat minden esetben a Hungarofest Kht., mint pénzügyi lebonyolító útján biztosítja a kulturális és művészeti programokra.
A programmal kapcsolatosan a Hungarofest is folytathat szponzorkereső tevékenységet, a magántőke lehető leghatékonyabb bevonásának érdekében pedig a szaktárca megfelelő forrást nyújt részére a promóciós és marketing költségekre.

A dokumentum rendelkezik arról is, hogy az önkormányzat minden tárgyévet megelőző év augusztus 31-ig a kulturális miniszternek átadja a 2009-2011 évek programjainak és azok költségvetésének tervét. A miniszter a javaslat átvételét követő hatvan napon belül döntést hoz, mely rendezvényeket részesíti támogatásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását