2024. május 5. - Györgyi

A megtalált piramis

Egyiptomi régészek felfedezték a "hiányzó piramist" - egy óbirodalmi uralkodó végső nyughelyét, aki több mint négyezer évvel ezelőtt igazgatta a Nílus-menti ország népét.
2008. június 5. csütörtök 20:45 - Hírextra
A régészek ugyancsak feltárták azt a szent utat, amelyen Egyiptom legfelsőbb vallási vezetői vitték az Ápisz-bikák mumifikált tetemét a Szerapeumba - jelentette be csütörtökön Zahi Havász, az Egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

Mint Egyiptom főrégésze kifejtette, a piramis, amelynek csupán az alapjai maradtak fenn, Menkauhor fáraónak készült, aki mindössze nyolc éven át ült Egyiptom trónján.

Zahi Havász ismertetése szerint Karl Richard Lepsius 1842-ben említette szakkarai felfedezései között Menkauhor piramisát. Az építményt "lefejezett" piramisnak nevezte, mivel hiányzott a csúcsa. Az azóta eltelt több mint másfél évszázad során a sivatagi homok eltüntette Lepsius felfedezését, s egyetlen archeológusnak sem sikerült eleddig a piramis nyomára bukkanni.

"Sikerült kitöltenünk az eltűnt piramis hagyta űrt" - jelentette ki a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője a helyszín bejárásakor az újságíróknak a szakkarai nekropoliszban, amely az Óbirodalom fáraói számára szolgált temetkezési helyként.

A piramisnak mindössze az alapja maradt fenn, amelyet azután találtak meg, hogy Zahi Havász csapata másféléves munkával eltávolította az építményt rejtő 8 méteres homokréteget. Felfedezték a sírkamrát, amelynek bejáratát hatalmas vörös gránitblokkok jelzik.

Az archeológusoknak nem sikerült felfedezniük a piramis tulajdonosának kártusát. (A cartouche hosszúkás keret, amelybe az ókori egyiptomi fáraók és királynék, esetenként a királyi család más tagjai nevét írták). Ennek ellenére Zahi Havász meg van győződve arról, hogy a piramis Menkauhornak épült.

Mint mondta, a piramis építészeti jellegzetességei, valamint a szürke gránitból készült szarkofág arra utal, hogy a létesítményt az V. dinasztia uralkodása idején, Kr.e. 2465-2325 között emelték. Eszerint mintegy két évszázaddal a gízai nagy piramis Kr.e. 2500-ra datált befejezése után épülhetett.

Zahi Havász egy másik felfedezést is bejelentett - az egyiptomi régészek megtalálták azt a szent utat, amely a mumifikációs teremtől a szakkarai Szerapeumig vezetett. Itt helyezték el a hatalmas sírmezőt alkotó földalatti folyosók egyikében a szent bika múmiáját.

Az óegyiptomi vallás szent bikája Ozirisz, a termékenységisten élő jelképe. Az Ápisz-bikának éjfeketének kellett lennie, egyetlen világos folttal a szarva között. A szent úton egyébként egyetlen ember haladhatott végig - a főpap. (A Szerapeumot August Mariette francia régész fedezte fel 1850-ben).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását