2024. május 3. - Tímea, Irma

Pörög a cseh kulturális élet

Több mint 180 állandó színház működik jelenleg a mintegy tízmillió lakosú Csehországban. A társulatok száma megközelítőleg 140 - derül ki a cseh nemzeti kulturális információk központja (NIPOS) által most megjelentetett évkönyvből.
2008. június 3. kedd 15:06 - Hírextra
A Magyarország nagyságú országban évente nagyjából 600 színházi bemutatót tartanak, s az évi mintegy 25 ezer előadást átlagban több mint ötmillió néző tekinti meg.

Közületi forrásokból évi átlagban mintegy hárommilliárd koronát fordítanak a színházakra. 2006-ban például állami költségvetésből 778 millió, regionális költségvetésekből 154 millió, míg a helyi költségvetésekből 2,1 milliárd koronát kaptak a színházak. A mintegy 140 színház közül 80 kereskedelmi alapú vállalkozás, míg 60 színházat a közületi támogatások tartanak el.

A szocialista rendszerben az összes színházat az állam tartotta el, s magánszínházakból csak egy - Pozsonyban - működött a volt Csehszlovákiában. A kilencvenes évek folyamán az egész rendszer átalakult, s a közületi színházak mellett erőteljesen színre léptek a magánszínházak. Állami kézben maradt azonban a prágai Nemzeti Színház, az Állami Opera, a Laterna Magika vagy az észak-morvaországi Cesky Tesínben cseh és lengyel társulattal is rendelkező helyi Tesíni Színház. Ez egyébként az egyetlen nemzetiségi színház Csehországban - tájékoztatta az MTI tudósítóját Zuzana Jindrová, a prágai Színházi Intézet dokumentációs osztályának vezetője.

Jindrová szerint a kilencvenes években lezajlott átalakulási folyamatnak számos hiányossága volt, amelyekre azonban csak később derült fény, s a gondokat most kell orvosolni. Lényegében itt van a gyökere annak a vitának is, amely a prágai színházak támogatása körül robbant ki az utóbbi hetekben - jegyezte meg.

"A mai szabályozás sajnos olyan, hogy a támogatások odaítélésénél szinte lehetetlen határt húzni a közszolgálatinak tekinthető, illetve a kereskedelmi alapú színházak tevékenysége között. Ezen a téren új szabályozásra van szükség" - fejtette ki Jindrová.

Szerinte a közületi forrásokból finanszírozott színházak is pénzügyi hátterük mintegy 35-40 százalékát saját maguk teremtik elő.

A legjobb színtársulatok többnyire telt ház előtt játszanak. A prágai Nemzeti Színház nézőtere az utóbbi években például átlagban 75-80 százalékra van betöltve - jegyezte meg Színházi Intézet vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását