2024. május 2. - Zsigmond

A humanizmust érte veszteség Gyurcsány szerint

Fejtő Ferenc halálával nemcsak egy országot vagy kontinenst, hanem a humanizmust érte veszteség - írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében. Budai Bernadett kormányszóvivő közölte: a kormány saját halottjának tekinti
2008. június 2. hétfő 16:18 - Hírextra

"Meghalt Fejtő Ferenc, elhunyt a kortárs magyar és európai gondolkodás egyik legnagyobb alakja" - írta a kormányfő.

Úgy fogalmazott, Fejtő Ferenc történész volt, de nem csak tudósként volt képes elemezni a kort, amelyben élt; páratlan hiteléhez és elismertségéhez hozzájárult az is, hogy íróként és újságíróként a történelemnek nemcsak szemlélője volt, de alakítója is.

"Hosszú, izgalmas élettörténete egybeforrt a XX. század történetével. Ott volt, amikor a magyar szociáldemokrácia megerősödött, és akkor is, amikor egy időre úgy tűnt, elbukik. Harcolt a fasiszta diktatúra ellen Franciaországban, majd a magyarországi kommunista elnyomás emigrációba kényszerítette őt. De hazájától távol is mindenkinél elszántabban védelmezte a magyar szabadság ügyét, a demokrácia és a köztársaság eszményeit. És ott volt akkor, amikor végre megszülethetett, amiért egész életén át küzdött: a harmadik Magyar Köztársaság" - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: Fejtő Ferenc az utolsó időkig harcos ellensége volt mindenféle elnyomásnak és békés hirdetője az emberiességnek. Egy igaz hazafi, eltökélt demokrata és őszinte baloldali távozott ma közülünk, akinek sokat köszönhet Magyarország és Európa is. Mert életműve nemcsak a történelemkönyvek lapjain olvasható: neki is köszönhetjük, hogy ma szabad és független a hazánk - fogalmazott közleményében Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő - mint írta - a sors ajándékának tekinti, hogy Fejtő Ferenc megtisztelte bizalmával, barátságával és méltónak találta támogatására. Hálás vagyok neki - emelte ki a kommünikében a miniszterelnök.

"Magyarország gyászol, és velünk együtt szomorú Európa is. De halálával nemcsak egy országot vagy kontinenst, hanem a humanizmust érte veszteség. A demokrácia elkötelezett híveivel közösen őszinte nagyrabecsüléssel és mély fájdalommal hajtok fejet emléke előtt" - zárta közleményét Gyurcsány Ferenc.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-vel közölte: a kormány saját halottjának tekinti Fejtő Ferencet, temetéséről később intézkednek.

Fejtő Ferenc magyar történész, újságíró, Kelet-Európa-szakértő 98 éves korában, szívroham következtében hunyt el hétfőn Párizsban. A Hotel Dieu kórházban érte a halál, ahova egy héttel ezelőtt tüdőembóliával szállították be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását