2024. május 2. - Zsigmond

Módosítják a vízművek privatizációs szerződését

A városvezetés helyszíni előterjesztésére, az MSZP-SZDSZ többség szavazatával elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a Fővárosi Vízművek Zrt. kisebbségi, francia-német tulajdonosaival 1997-ben kötött szindikátusi szerződés módosítását.
2008. május 29. csütörtök 18:01 - Hírextra
Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a szerződés módosítása nélkül drasztikusan tovább növekedne a befektetőket megillető menedzsmentdíj, s ez kihatna a vízdíj mértékére is.

Bagdy Gábor (KDNP) a kérdés súlyához méltatlannak tartotta a helyszíni jellegű előterjesztést és annak színvonalát. Nehezményezte, hogy a szakbizottság több hete kért már tájékoztatást a befektetőkkel zajló tárgyalásokról, ez idáig azonban nem kapta azt meg. A megegyezési szándékot, a szerinte igen rossz 1997-es privatizációs szerződés módosítását támogatta a politikus, de a benyújtott megoldást nem.

Hagyó Miklós (MSZP) tájékoztatása szerint a 2006-2007-es üzleti évet lezáró szerződésmódosítással 2,2 milliárd forint felhalmozott menedzsmentdíjról mondanak le a befektetők. Ezáltal szerinte 1,1 milliárd forintos osztalékbevételhez jut a főváros. Leszögezte, hogy a módosítással milliárdokkal kevesebb pénzhez jutnak majd a befektetők a cégtől, amelynek számláján egyébként a múlt év végén 7 milliárd forint készpénz volt a menedzsmentdíjról évek óta zajló vita miatt.

A közgyűlés novemberben tárgyal a vízművek befektetőivel a 2008-ra, illetve a következő évekre esedékes osztalékjellegű juttatásról. A vízművek pénteki közgyűlésén nem lesz szó a cég vezérigazgatójának menesztéséről, amit a társaság igazgatósága kezdeményezett, a felügyelőbizottsága viszont elutasított.

A szindikátusi szerződés módosításával a főváros egy harmadik vezérigazgató-helyettest jelöl a cégnél és eggyel növeli delegáltjai számát az igazgatóságban, ahol ezáltal a befektetőkkel azonos létszámú képviselője lesz. Az igazgatóság elnökét a befektetők, elnökhelyettesét a főváros jelöli a jövőben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását