2024. május 4. - Mónika, Flórián

Eredménytelennek tartja az SZDSZ a szigorítást

Nem nő a foglalkoztatottság Magyarországon, a feketegazdaság visszaszorítása érdekében tett szigorító intézkedések ezen a téren nem hoztak eredményt. Ezt Velkey Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője mondta csütörtökön az MTI érdeklődésére. A Központi
2008. május 29. csütörtök 15:53 - Hírextra

A KSH közlése szerint idén február és április között a foglalkoztatottak száma 3 millió 850 ezer, a munkanélkülieké pedig 323 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 7,7 százalék, az egy évvel korábbinál 0,2 százalékponttal magasabb.

"Az adatokból érdemi romlás nem olvasható ki, helyben járás azonban igen" - mondta Velkey Gábor.
Az SZDSZ politikusa a legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy bár történtek intézkedések a feketegazdaság visszaszorítására, mégsem nőtt a foglalkoztatottság. Úgy vélte, a legális munkavállalásban kell érdekeltté tenni mindenkit.

Véleménye szerint a munkanélküli-kibocsátás a közszférában nagyobb, míg a GDP-adatokkal összevetve a versenyszférában ez nem jellemző.

Velkey Gábor ugyancsak problémásnak nevezte, hogy erős a szegregáció a munkaerőpiacon. Az aprófalvas, hátrányos helyzetű országrészekben a szakképzetlen munkaerőnek nincs esélye - mondta. Az SZDSZ-es képviselő kiemelte: ez újrafeudalizálódáshoz, refeudalizálódáshoz vezet, amit mindenképpen meg kell akadályozni.

Az MTI kérdésére - hozott-e eredményt a foglakoztatásban a Start és a Start Plusz Program - Velkey Gábor azt mondta, mindkét program "jó irányú elmozdulás", mert a fiatalokat segíti az elhelyezkedésben.

Szintén jó kezdeményezésnek nevezte a liberális képviselő a Start Régió programot, de ezzel összefüggésben megjegyezte: az alacsony iskolázottságúaknak helyben kell képzéseket tartani, valamint ezeket a közvetlen munkaerőpiaci igényekhez kell igazítani.

Arra a kérdésre, mit tett az SZDSZ a foglalkoztatottság növeléséért, amíg kormányon volt, Velkey Gábor azt emelte ki, hogy a központi költségvetés elvonásainak csökkentését akarták elérni, mert "ez fojtja meg a gazdaságot". Ezen a téren sajnos nem értünk el eredményt - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását