2024. május 3. - Tímea, Irma

Műsorral köszöntik a színészt

Jubileumi esten köszöntik Simor Ottó színművészt, Jászai-díjas érdemes művészt, a Csokonai Színház örökös tagját hétfő este Debrecenben.Simor Ottó fél évszázaddal ezelőtt szerződött a Csokonai Színházhoz, s rövid kitérő kivételével folyamatosan Debrecenbe
2008. május 25. vasárnap 10:20 - Hírextra
A városban nagyon népszerű művész minden műfajban otthonosan mozgott a deszkákon: prózai szerepei éppúgy emlékezetesek, mint híres bonviván alakításai az operettekben.

Simor Ottó azon kevés színész közé tartozik, aki az Országos Színészképző Iskola növendékeként még Karádi Katalinnak és Csortos Gyulának is statisztált, majd amikor 1946-ban elvégezte a színészképzőt, két évig vándorszínész volt a Hajdúsági Kerületek Színházában.

"Emberséget és magabiztosságot adott ez az időszak" - emlékezett az MTI-nek a kezdetekre Simor Ottó.

Felidézte, hogy Budapesten Kellér Dezső társulatában játszott, Miskolcra kerülve pedig ő lehetett az első bonviván Magyarországon a Kellér Dezső által átdolgozott Csárdáskirálynőben.
Hét évig volt Miskolc ünnepelt színésze, amikor Szendrő József hívására a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, s hamarosan a cívisváros ünnepelt bonvivánja lett.

My Fair Lady, Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Koldusopera, Víg özvegy, Cirkusz hercegnő, Denevér, Sybill, Bolha a fülben, Liliom - sorolta a sikereket hozó darabokat, majd hozzátette: "úgy érzem, a közönség szívében debreceni polgárrá váltam".

A Liliomhoz kis történet is tapad: A leghíresebb Liliom Csortos Gyula volt, nagy megtiszteltetésnek éreztem, amikor utána eljátszhattam ezt a szerepet - mondta.

Simor Ottó ma, 82 évesen is jól emlékszik a részletekre. Ahogy próbáltak, ugyanis folyamatosan azt hallotta a színpadon, hogy: "Bezzeg a Csortos", "az milyen Liliom volt", "nincs még egy Csortos".

A bemutatót követően színházszerető édesapja odament hozzá, s könnyes szemmel mondta: "Ottókám, gratulálok. Fantasztikus voltál, nagyszerű alakítás volt. Azért a Csortos jobb volt"...

Simor Ottó, aki az énekes-zenés darabok mellett folyamatosan fellépett prózai szerepekben is, Debrecenben játszotta első karakterszerepét.

"Életemben a vízválasztó a bonvivánság és a prózai színészet között a Vízkereszt című Shakespeare-előadás volt, amelyben Malvolio szerepét osztotta rám a rendező, Lengyel György.

Mindketten Jászai-díjat kaptunk ezért a produkcióért. Innen egyenes út vezetett a Volponéig, amelyben kiteljesedhetett a rám jellemző színészi stílus. A tragikomikus alakok megformálása az én igazi vénám" - idézte fel a ma is eleven emléket a művész.

Simor Ottó szinte mindet eljátszott a nagy szerepek közül, egyet sajnál ma is, hogy nem lehetett Harpagon Moliere A fösvény című darabjában.

Hétfő este a debreceni Csokonai Színházban ismét felcsendülnek az ismerős dallamok, s a jubileumi műsorban énekelni-táncolni fog Simor Ottó. Köszöntik őt egykori színésztársai, akiknek játékmestere is volt: Kállay Bori és Heller Tamás.

Az ünnepelt művész Neil Simon A Napsugár fiúk című előadásából Horváth László Attilával, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészével mutat be részleteket.

Simor Ottó felejthetetlen prózai szerepeit filmfelvételről idézik fel az est résztvevőinek.

A jubiláló művésszel - akit a színpadon köszöntenek kollégái és a város vezetői - a rendező, Csikos Sándor beszélget, felidézve a 61 éves, s ebben fél évszázados debreceni színpadi pályafutás emlékezetes epizódjait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását