2024. május 4. - Mónika, Flórián

Sopronról neveztek el egy bolygót

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központja (Minor Planet Center) hivatalosan is elfogadta, hogy egy kisbolygó a Sopron nevet viselje - nyilatkozta Sárneczky Krisztián, a kisbolygó egyik felfedezője a Kisalföld pénteki számában. A szakember a lapn
2008. május 23. péntek 10:42 - Hírextra

A felfedező elmondása szerint az égitest átmérője megközelíti a 3 kilométert, alakja inkább egy krumpliéhoz hasonlít, mint egy gömbhöz.

Szabad szemmel nem látható, mivel legnagyobb fényessége idején is egymilliószor halványabb, mint az égbolt ragyogó csillagai. A Földhöz legközelebbi állásánál is legalább 220 millió kilométerre van tőlünk. A Mars és a Jupiter között lévő Fő Kisbolygóöv tagja, s 4,14 év alatt kerüli meg a Napot. Gravitációja olyan kicsi, hogy egy ember akár le is ugorhatna róla.

A kisbolygó Sopron elnevezését a pályaszámítások ellenőrzései, mások által történt megerősítések és a felfedezők javaslata után tette hivatalossá a Nemzetközi Csillagászati Unió - tájékoztatta a lapot Kiss Gyula, a Stella Sopron Csillagászati Egyesület elnöke.

A kisbolygó Szalai Tamás társfelfedező szülőhelyéről kapta a nevét. Szalai Tamás végzős csillagászhallgató a Szegedi Tudományegyetemen.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását