2024. május 4. - Mónika, Flórián

Védett fajnak nyilvánították a jegesmedvét

Felvette az Egyesült Államok szerdán a jegesmedvét a kihalással fenyegetett, különleges védelmet igénylő állatfajok listájára. A döntést a sarkvidéken élő állatok fennmaradásához létfontosságú sarki jég fokozatos olvadásával indokolták. A védelmet csak ko
2008. május 15. csütörtök 10:56 - Hírextra

"Veszélyeztetett fajnak nyilvánítom a jegesmedvét a vonatkozó törvény értelmében" - jelentette ki a nemzeti parkokért is felelős Dirk Kemphtorne belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján, egyben ismertetve a korlátozó rendelkezéseket is.

A miniszter elmondta: a számítástechnikai modellek szerint a jégtakaró olvadása a jövőben folytatódik, így a világ 16 ezer példányosra becsült jegesmedve-állományának akár a kétharmada is kipusztulhat 2050-re.

A szövetségi halászati és vadgazdálkodási hivatal még 2007 januárjában javasolta a jegesmedvék védetté nyilvánítását, George Bush elnökre nagy nyomás nehezedett a döntés hivatalossá tétele érdekében. Edward Markey massachussettsi képviselő, a képviselőház általános felmelegedéssel és energiafüggetlenséggel foglalkoz különbizottságának feje ragaszkodott hozzá, hogy a jegesmedvéket még az alaszkai földgáz- és kőolajlelőhelyek kiaknázására februárban kiadandó koncessziók előtt nyilvánítsák védettekké.

Markey üdvözölte, hogy a kormányzat több évi késlekedés után felvette a jegesmedvét a veszélyeztetett fajok listájára, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadott irányelvek értelmében a sarkvidéken ellenőrzés nélkül folyhat tovább a szénhidrogének kitermelése akkor is, ha az kihalással fenyegeti a jegesmedvét.

Bill Kovacs, az Amerikai Kereskedelmi Kamara illetékese üdvözölte a döntést és a korlátozásokat, mondván, hogy "a józan ész kiegyensúlyozta a környezetvédelmi és üzleti szempontokat".

Februárban a belügyminisztérium mintegy 12 millió hektárra adott olajkutatási koncessziót a Csukcs-tengerben Alaszka partjainál, rekordösszegű 2,66 milliárd dollár értékben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását