2024. május 2. - Zsigmond

Az iskolai erőszakról tárgyalnak

Közoktatási kerekasztal tárgyal ma az iskolai erőszakról a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖSZ) szervezésében Budapesten.
2008. május 13. kedd 08:17 - Hírextra

Az ülésen részt vesz Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára, Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Gémesi György, a MÖSZ elnöke, valamint Heltai Miklós, nyugalmazott iskolaigazgató.

A MÖSZ a pedagógusokkal szembeni agresszív megnyilvánulások kapcsán, gyakorló pedagógusok szakmai segítségével elkészítette azt a törvénymódosítási tervezetet, amely álláspontja szerint nagyban segítheti a tanári munka végzéséhez szükséges biztonságos körülmények kialakítását.

E tervezet megvitatására szervez a szövetség közoktatási kerekasztalt, ahol lehetőség nyílik a javaslat megvitatására, valamint az Iskola Biztonságáért Bizottság által az oktatási miniszter felkérésére elkészített jelentés bemutatására.

Az Iskola Biztonságáért Bizottság jelentését egy héttel ezelőtt, május 6-án tárgyalta az Országgyűlés oktatási bizottsága. Szüdi János közoktatási szakállamtitkár a bizottság ajánlásait ismertetve akkor elmondta: nem olyan mértékű az erőszak, hogy az drasztikus beavatkozást igényelne. Hozzátette, hogy minden iskolai erőszakot el kell ítélni, nem csupán a diák pedagógus ellen elkövetett tettét, hanem a fordított eseteket is, továbbá azt, amikor szülők és pedagógusok kerülnek összetűzésbe.
A testület jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hangsúlyt a pedagógiai megújulásra kell helyezni, az iskolákat nyitottabbá kell tenni, erősíteni kell a kapcsolatot a társadalmi környezettel, s meg kell teremteni a tanulók szabadidős foglalkozásának feltételeit.

A szakállamtitkár közlése szerint alapvetően nem jogszabályi változásokban gondolkodnak. Utalt arra, hogy a közoktatási törvény napirenden lévő módosítása megerősítené az iskolapszichológusi hálózatot, amit a kormány is támogat. Eszerint kistérségi szinten legalább három iskolapszichológus állna rendelkezésre. A javaslat a pedagógusképzést, illetve -továbbképzést helyezi a középpontba.
A MÖSZ ezzel szemben továbbra is jogszabály-módosításban látja a garanciát a pedagógusbántalmazások megszüntetésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását