2024. június 13. - Antal, Anett

Mi jár a hatalommal?

Dmitrij Medvegyev új elnökhöz kerültek a hivatali eskü letétele nyomán az orosz hatalom jelképei, de az atomkoffer, az elnöki autó és az elnöki repülőgép is.
2008. május 8. csütörtök 18:34 - Hírextra
A hatalmi jelvények közül az elnöki zászló - akárcsak a nemzeti - fehér-kék-piros, de négyzetalakú, közepén kétfejű arany sassal, szélén arany rojttal. Állandóan az elnöki dolgozószobában van, másolata az épület tetején lobog.

Az alkotmány elnöki példányát piros bőrbe kötötték, s ugyancsak a kétfejű sassal díszítették.
Az elnöki jelvény - a Haza Szolgálatáért érdemrend I. fokozatának számozatlan példánya - kétfejű sasokból álló hosszú aranyláncon függ: a vörös zománccal és a sassal díszített érdemrendre és a lánc egyik szemére felvésték Medvegyev nevét és hivatalba lépésének időpontját, mint elődeiét is.
Az elnöki autó egy hatméter hosszú, 12-hengeres, 517 lőerős, páncélozott Mercedes-Benz Pullman, ára a páncélozás erősségétől és a felszereléstől függően 0,5-1,5 millió dollár.

Az elnöki repülőgép egy Il-96-300-PU(M). Van benne tárgyaló, háló, zuhanyozó, konyha. Kívülről a Rosszija - Oroszország - felirat, fehér-piros-kék nemzeti színű sáv és kétfejű sas díszíti.

Az atomkoffer, amelynek segítségével az elnök, bárhol tartózkodik, engedélyezni tudja nukleáris fegyverek bevetését, kívülről közönséges diplomatatáskának látszik, s hozzá jár még egy további táska is, de tartalmuk szigorúan titkos.

Végül Medvegyev eskütételével elfoglalta Putyin helyét a világhálón is: az elnöki honlapon (Kreml.ru) immár ő látható. Megjelent a honlapon egy új rész is, Oroszország elnöke az iskoláskorú állampolgároknak címmel, s itt az új elnök egyebek mellett igen közvetlen hangon válaszol gyerekek kérdéseire.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását