2024. május 2. - Zsigmond

Reneszánsz Fesztivál a Nagytétényi Kastélymúzeumban

Reneszánsz Fesztivált rendez a Nagytétényi Kastélymúzeum szombaton, vasárnap és hétfőn, kapcsolódva a Reneszánsz Évhez. A későbarokk kastély kertjében mindhárom napon a Magyar Virágkötők és Virágkereskedők Szakmai Egyesülete irányításával virágkötészeti b
2008. május 7. szerda 07:16 - Hírextra
Szombat délelőtt lesz az ünnepélyes megnyitó, a vendégeket a magyar reneszánsz szerelmi költészet gyöngyszemeiből válogatott virágénekekkel köszönti Lovász Irén. Délután a reneszánsz kertművészetről beszél Örsi Károly, majd a kicsik a Ládafia Bábszínház előadásán szórakozhatnak.

A kastély kertjében délután 4 órakor Király Elvira igazgatónő meghívására reneszánsz performanszot mutatnak be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapest Kortárstánc Főiskola hallgatói.

Sárváry Katalin, a MOME témavezető tanára elmondta az MTI-nek, hogy a bemutatót Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) itáliai reneszánsz festő ihlette. Festményeire jellemző, hogy gyümölcsök, virágok, állatok, növények kompozícióit használja fel. Arcimboldo jelmezeket is tervezett, s Párizs után most Bécsben van nagy kiállítás alkotásaiból.

A kastélykerti bemutatóra a MOME diákjai alternatív anyagokból - különböző csomagolóanyagokból, papírból, műanyagból, virágokból - reneszánsz hangulatú öltözékeket készítettek, s a Kortárstánc Főiskola hallgatói korabeli és mai zenére ezekben a kosztümökben táncolnak. Angelus Iván táncos, koreográfus, a főiskola rektora a táncosok vezető tanára.

Pünkösd vasárnap a reneszánsz performansz és a bábszínház mellett Moresca címmel koncertet ad a Madárdal Zenekar és Zombori Ottó csillagász beszél majd a reneszánszkori asztronómiáról.
A Szent Kristóf Együttes reneszánsz hangversenyét hétfőn délelőtt hallhatják az érdeklődők, délután pedig Langaléta Garabonciások, vagyis gólyalábasok szórakoztatják a nagyérdeműt.
A kastélymúzeumban a Műtárgytörténetek sorozatban a reneszánsz kiállításrész kiemelkedő bútorait mutatják be részletesen, a díszteremben pedig a Mátyás korát követő 16-17. századi hazai és külföldi főúri udvarokból származó ötvösremekeket - amelyeknek egy részét a közönség soha sem láthatta - az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását