2024. május 5. - Györgyi

Elhunyt a prímás

Elhunyt 81 éves korában Zerkula János gyimesi prímás, a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője - tudatta Tóth Melinda, a budapesti Hagyományok Háza sajtóreferense az MTI-vel szerdán.
2008. május 7. szerda 15:41 - Hírextra

Közölte: Zerkula János temetése Erdélyben, Gyimesközéplokon lesz pénteken.

Zerkula János 1927-ben született az erdélyi Gyimesbükkön egy muzsikuscsaládban, és a Gyimesekben élt a haláláig. Látását gyerekkorától kezdve fokozatosan elveszítette.


1989 óta rendszeresen járt Magyarországra táncházakba és koncertezni, többnyire feleségével, az ütőgardonos Fikó Reginával, néha sógornőjével, Pulika Gizellával. Számos rendezvényen lépett fel, többek között a népzenei fesztiválon a Művészetek Palotájában, a Pécsi Folknapokon, a Petőfi Csarnokban rendezett szabadtéri folkestéken, amelyen a Szigony zenekarral közösen gyimesi csángó zenét játszottak, a bukaresti Magyar Kulturális Központban, az Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatságon a Fővárosi Művelődési Házban és a Fonó Budai Zeneházban.

Bereczki Csaba Életek éneke című dokumentumfilmjében is szerepelt a legendás vak énekes és hegedűjátékos, az erdélyi tradicionális népzenéről szóló filmet a 39. Magyar Filmszemlén mutatták be.

A prímást 1997. augusztus 20-án a Népművészet Mestere díjjal tüntették ki. A magyar népi kultúra megőrzésére, a közösségépítő népzene és néptánc népszerűsítésére rendezett csángó folklórfesztiválon a Gyimesekben 2004-ben elismerő oklevélben részesült feleségével együtt.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását