2024. május 14. - Bonifác

Parlament percről percre - május 6.

A napirend előtti felszólalások után a „gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól” szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatódott a parlamenti munka. Szanyi Tibor (MSZP) szerint az alapvető indok a törvény
2008. május 6. kedd 14:36 - Góz Tamás
14.08
Gőgös László államtitkár a vita összefoglalójaként újra kiemelte a törvényjavaslat előnyeit, és ismét aláhúzta az érintett lakosok kiszolgálásának maximális fontosságát. Biztos, hogy lesznek hasznos módosító javaslatok, de úgy érzem, hogy jó törvényt alkottunk – summázta véleményét a kormány képviselője. Továbbra is várják, és fogadják a képviselők módosító javaslatait.

A vita zárása várhatóan a következő héten kerül sor.

A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat módosításáról vitatkoztak a következő percekben a képviselők. A vitát két szakaszban kezdték el.

Az első szakaszban senki nem akart felszólalni, ahogy a másodikban sem. Így Lezsák Sándor parlamenti alelnök a vitát lezárta.

A napirendi pontok után napirendi utáni felszólalások következtek.

13.34
A képviselők megvitatták a disznótoros magán és közcélú fogyasztásának szabályozását is.

Örvendi László (Fidesz) szerint a törvénytervezet célkitűzései nemesek, de túlságosan nagyra törőek. Vannak olyan összefonódások, amelyeket meg kellene szüntetni. Minden törvény annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle – summázta felszólalását a képviselő.

Jakab István (Fidesz) szerint is csak olyat követeljen a javaslat, ami tényleg betartható, mert például számos bezárt vágóhelyet újra kell majd teremteni, mert biztosítani kell a vidéken élők ezirányú lehetőségeit.

Kis Péter MSZP-s képviselő utalt arra a munkára, amelynek folyamata közös elképzelés volt. Ha már új struktúrában valósul meg a feladatok végrehajtása, akkor a struktúrát is igazítsák hozzá – jelezte az induló elképzeléseket a képviselő. Rögzíteni kell, hogy a probléma felismerése után ki a felelős a forgalomba hozatalért. Ma már termékpályákban kell gondolkodni. A szankciórendszer sok eleme bővült. Tízmillió embertársunk egészséges élelmiszerrel való ellátásról dönt majd a törvényjavaslat, és ezt mindenkinek szem előtt kell tartania – mutatott rá Kis Péter.

Czira Szabolcs (Fidesz) szerint az eddig magas fokon ellátott élelmiszer ellenőrzés most kormányzati felhatalmazást is kap, és ezért jobban kell figyelni a részletekre.

13.06
Medgyasszay László (KDNP) szakmailag szűkíteni az ellenőrzési kört. Ám felhívta a figyelmet olyan területekre is, amelyek nem szerepelnek a jelenlegi tervezetben. Az élelmiszer ellenőrzés hosszú évtizedekre nyúlik vissza, ám rengeteg külföldi példa akad, amelyet érdemes megfigyelni. A hatékonyság akkor jó, ha emberközpontúként működik. Fontos, hogy a javaslatok elsősorban az embert szolgálják –mondta. Ha elszoknak az emberek attól, hogy helyben vásároljanak, és multikba járnak, sok minden megváltozhat – figyelmeztetett a képviselő.

Dér Zsuzsanna (MSZP) szerint egységesít a javaslat, és megszüntet párhuzamosságokat. A jogsértések egységes szankcionálása is nagyon fontos. A fogyasztó ragaszkodjon ahhoz, hogy a megvásárolandó termékeken rajta legyenek a megfelelő igazolások, amelyek biztosítják a jó minőséget. Az árusok ragaszkodjanak ahhoz, hogy saját termékeik is megfelelő papírokkal ellátva kerüljenek a fogyasztókhoz. A javaslat erre próbál mindenkit ösztönözni, amellett, hogy a feketegazdaság visszaszorításáért is síkra száll – mondta a képviselő asszony.

Medgyasszay képviselő (KDNP) egy őrségi látogatására emlékezve beszélt arról, hogy a termelők saját pálinkájukkal nem tudják a vendéget – hivatalos keretek között – megkínálni a jelenlegi szabályozások között.

Dér Zsuzsanna (MSZP) megnyugtatta a képviselőt, hogy a falusi turizmus keretein belüli fogyasztás is engedélyezett a megfelelő keretek között.

12.42
Czira Szabolcs Fidesz-es képviselő nyitotta meg „Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről” szóló törvényjavaslat mai általános vitáját. Amennyiben életbe lép a törvény, nagyon sok állampolgárt fog közvetlenül érinteni. Eszerint a kormány folyamatosan változtatgathatna a körülményeken, vagyis „a lovak közé dobnák a gyeplőt”! A fogyasztók számára semmilyen eligazítást nem nyújt a tervezet, a végrehajtási rendeletek is irtóznak a konkrétumoktól – állította a felszólaló. A törvénytervezet a kézi-vezérlésen alapul, ami a képviselő számára elfogadhatatlan.

Demendi László (MSZP) szerint a kormány felismerte a téma szükségességét. A javaslat a hatékony reagálást szeretné megerősíteni. Az élelmiszerbiztonság területén tapasztalt problémákból kiindulva tartják a hatóságok szankcionálási lehetőségeinek megerősítését. A joganyagot egyszerűsíteni kell, hogy az ügyfelek könnyebben alkalmazhassák az abban leírtakat – mondta a képviselő. Az eddig elhangzott véleményekre reagálva Demendi László elmondta, hogy az elkövetkező időkben a helyi termékek értékesítése a helyi piacokon fog történni, és ez az arány szerény mértékben fog növekedni.

12.12
A képviselők hosszas vitát folytattak a fóliasátrak felállításának jogszabályi módosításairól – bár ez a téma nem volt része a mai napirendnek.

Józsa István (MSZP) igyekezett a vitázókat az eredeti témához visszaterelni. A beterjesztett törvényről pozitívan szólt a képviselő. Nagy jelentőségű a panaszkezelés, ügyfélszolgálat bekerülése, a békéltető testületek erősítése – mondta.

Borenszki Ervin (MSZP) a szankciórendszer részleteiről beszélve, szólt a külföldi jelzések fontosságáról. Súlyozni kell a kicsik és nagyok közötti bírságolásokban.

Bagi Béla (Fidesz) szerint nem életszerű néhány dolog, ami a törvényjavaslatban le van írva. Példaként említett olyan disszonanciákat, amelyek a mindennapok során okozhat gondot a lakosoknak.

Józsa István (MSZP) úgy érezte, hogy a Fidesz frakcióban elfelejtettek egyeztetni, mert a bizottsági és a parlamenti felszólalások között nem alakult ki párhuzam. Kifejezett szempont volt, hogy a kistelepüléseken is működjenek a helyi civilek képviseletét ellátó tagszervezetek. A szakmai együttgondolkodásra hívta fel a képviselők figyelmét.

11.45.
Alexa György (MSZP) „A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. Törvény, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat vitájában azt mondta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény megszületésekor a kamarákat partneri szerepben határozza meg. Meglehet, hogy a mindenkori változások nem tudták gyorsan követni a mindennapokat, de a fogyasztóvédelmi felügyelőségek, a feladathoz kapcsolódó törvények, a békéltető testületek is segítik a koncepciók végrehajtását. Jelenleg is 4 fogyasztóvédelmi témájú törvényt tárgyal a parlament.

Koszorús László Fideszes honatya szerint sok fogyasztó nem érzi biztonságban, mert még mindig sok vállalkozó akad, aki pestiesen szólva „átveri” a vásárlóit, így szükséges a szabályozás rendezése. Még mindig hiányoznak jogi garanciák, amelyek a várt biztonságot megadják – zárta gondolatait.

Molnár Béla (KDNP) szerint a magyar gazdasági élet szereplőiben igény mutatkozik arra, hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtsanak. Ezt a multik is kezdik felismerni, ott is egyre több a minőségi magyar termék. A bizalom egyre erősebb, és gondoskodni kell arról, hogy magyar termelő ne kerülhessen hátrányba.

Dér Zsuzsanna (MSZP) fontosnak tartja a törvény módosításában, hogy a hatóság döntéseinek nyilvánosságra hozatala meg fog jelenni. A hatóságoknak komolyabb eszközei lesznek, ami erősítheti a munkájukat. Javulhat a panaszkezelési és ügyfél-szolgáltatási tevékenység is. A bírság összegei is komoly visszatartó erőt jelenthetnek majd. Kérem a jogalkalmazókat, hogy rendkívüli módon figyeljenek a bírságok tényleges mértékének kiszabására – mondta a képviselő asszony.

Vincze László (Fidesz) szerint olyan törvényjavaslatot tárgyalnak, amelyet folyamatosan karban kell majd tartani. Nyitottabbá vált az ország nemcsak a jó, de a rossz dolgokra is. A versenyképesség nem azonos a multik és a kisebb kereskedők között – mondta a képviselő. Az őstermelő nem szorulhat ki a piacról, mert fontos termékek tűnnének el örökre a vásárlők nagyrésze elől – figyelmeztetett Vincze László.

11.24
Alexa György (MSZP) egyetért a Fidesz felszólalóival. A törvény pont arról szól, hogy a fogyasztóvédelemnél tehet panaszt, és utána mindent a hatóságok intéznek – jelezte. Egyetért azzal, hogy minél több civil szervezet részt vehessen a fogyasztóvédelem munkájában.

Józsa István MSZP-s képviselő szerint uniós szinten jól kidolgozott a szabályozás, annak taxative átvétele jó rendszert biztosíthat. A fogyasztók tájékoztatása érdekében bővíteni kell a kiadandó információk körét. Alkossunk együtt, konszenzussal egy mindenki számára hasznos jogszabályt – kérte társait.

11.08

Horváth János (Fidesz) szerint a törvény utal az uniós gyakorlatra. Szeretném a törvény alkalmazóit arra figyelmeztetni, hogy a másik ország szabályozásának átvétele nem szükségképpen az egyetlen jó megoldás – jelezte a felszólaló. A közös nevezők használata legyen átlag, de ne egyéni jelző. Az uniós klubtagság ne csak a jogszabályok egyszerű átvételét, hanem azok alakítását is tartalmazza. A törvényhozó akkor dolgozik jól, ha nem reguláz, és agyon szabályoz, hanem egy keretbe rögzítve engedi a munkavégzést – folytatta.

Molnár Albert (MSZP) képviselő úgy véli, hogy nem lesz komoly vita ezügyben. Nem európai él-tanulóként, hanem a szabályok erős betartatójaként kellene dolgoznunk. Összhangban az uniós szabályokkal.

Koszorús László (Fidesz) szerint a szabályozással, vagyis a tisztességtelen kereskedők visszaszorításával egyetértenek. A részletekben azonban nem, mert a kivitelezést is fontosnak tartják. Nem biztos, hogy a törvény pozitív szándéka ezáltal maradéktalanul megvalósul.

Dér Zsuzsanna (MSZP) az előző felszólalásokra reagált. Végre van egy törvény amely, legalább megkísérli egy csoportba szedni a közvéleményt irritáló gyakorlatokat – üdvözölte a munkát a honanya. Abban nem lehet vita, hogy a fogyasztók védelme valóban megvalósuljon – fejezte be hozzászólását.

Örvendi László (Fidesz) a külföldi kereskedelmi láncok – szerinte – tisztességtelen magatartásáról beszélt. Ez főleg az erőfölény visszaélésével jelentkezik – mondta. Fontos a szabályozás, de figyeljünk arra, nehogy túlszabályozott legyen.

Borenszki Ervin MSZP-s képviselő szerint a mostani vitákban jól lehet az egymással szemben álló álláspontokat közelíteni. Speciálisan szabályozott területről van szó, ahol a közösségi és a magyar jog is speciális szabályokkal rendelkezik – adott tájékoztatást Borenszki képviselő.

Bagi Béla (Fidesz) szerint az unió belépése előtt is volt tisztességtelen gyakorlat, de nem ilyen mértékben. Az unió 2006-os jelentése is foglalkozik a határon átnyúló kiskereskedelmi gyakorlattal. Minden tagállam védi a saját érdekeit, amely érthető, de okoz ellentéteket. Nemcsak a fogyasztót, de a szolgáltatókat, kereskedőket is védeni kell a tisztességtelen gyakorlattól. Az érintetteket komolyan be kell vonni és helyzetbe hozni – szögezte le a felszólaló. A fogyasztónak egyértelmű legyen, hogy panaszával hová kell fordulnia – adott hangot véleményének a képviselő.

10.27
Mandúr László a parlament alelnöke jelezte, hogy a vita ma nem zárul le, hanem tovább folytatódik. Koszorús László (Fidesz) szerint ők is várják a szektorban működő szervezetek javaslatait. Pártjának is fontos, hogy jó törvény szülessen meg. Nem támogatják emberek ezreinek utcára kerülését, meg kell tenni mindent azért, hogy a társadalmi egyeztetések után a szakmának is megfelelő szabályozás szülessen, és az állam bevételei se csorbuljanak.

„A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról” szóló törvényjavaslat vitájával folytatódott a munka. Alexa György (MSZP) örül, hogy ezekről a törvényekről sokat tudnak beszélni az országgyűlésben, és komoly egyeztetéseket folytatnak a háttérben. Érdemesnek tartja az egymással polemizáló érdekek megismertetését, és ütköztetését.

- Jó szereposztás a hatóságok között hatékonnyá tehetné a törvényalkotó munkát – jegyezte meg a képviselő. Azzal, hogy a törvény nevesíti a tisztességtelen gyakorlatokat, sokat javíthat a mindennapi munkavégzésen.

Vajon, az átlagpolgár a kis ügyekben megfelelő elbánásban részesül – tette fel a kérdést a honatya.

Molnár Béla KDNP-s képviselő szerint a fogyasztóvédelem egyre fontosabb szerepet tölt be a mindennapokban. Ma már a tisztességtelen kereskedőt egyre több jogszabállyal lehet sarokba szorítani, de nem lehet törvényt állítani minden számla mellé – szögezte le a felszólaló.

Fontos lenne az ár-érték arányokat is figyelemmel kísérni, hogy a terméket vagy szolgáltatást használó, a felhasználás arányában fizessen térítési díjat. Ma hazánkban 10 fő létrehozhat civil szervezetet, a törvény azonban ennél sokkal szigorúbban szabályoz, amit nem tartanak jónak, életszerűnek.

10.00
A napirend előtti felszólalások után a „gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól” szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatódott a parlamenti munka. Szanyi Tibor (MSZP) szerint az alapvető indok a törvény megalkotására egy uniós kényszer volt. Az elmúlt négy évben nem fordítottunk kellő figyelmet az egységes belső piac rendszerére – mondta. Ennek célja az lenne, hogy az unió teljes területén ugyanolyan feltételekkel találkozzanak a vállalkozók. Ez vonatkozzon a reklámtevékenységekre is- folytatta a felszólalását. Legfontosabb szegmensnek a postai, a dohányreklám, és a csomagküldők hirdetését határozta meg a képviselő. A dohány reklámmal kapcsolatban Szanyi Tibor úgy vélte, hogy annak „zéró” elrettentő hatása van. Úgy véli a későbbiekben ezügyben ki kell igazítani a jelenlegi törvényi szabályozást.

9.30.
A napirend előtti felszólalások sorában Gusztos Péter az SZDSZ politikusa Tibet függetlenségének védelmében szólalt fel. Kérte, hogy a magyar külpolitika minden pódiumon szólaljon fel ezügyben.

Horváthné dr. Fekszi Márta államtitkár elmondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a történéseket, szorgalmazzák a tibetiek jogainak rendezését. Fontosnak tartja, hogy a kínaiakkal egyetértésben történjen a konszolidáció. A közeljövőben delegáció indul Kínába, ahol kulturális programok zajlanak. Folyamatosan napirenden és a konzultációk sorában van a helyzet megoldása.

A postai reklámok ügyében az előző héten egyeztettek szakmai szervezetekkel. Itt is számtalan tennivaló akad még. A csomagküldők – Szanyi szerint – olyan önálló üzletágról van szó, ahol nem lenne jó, ha komoly visszaesés történne. Több ezer munkahely, és több milliárd forint van kockára téve, ezért komoly megfontolásra van szükség. Örömmel szólt arról, hogy a különböző pártok szakpolitikusai támogatják a pozitív irányú gondolkodást. A mostani szabályozásokból tudnak csak kiindulni, de még nem tudják, hogy ténylegesen mit hoz majd a jövő. A gyors információtechnika változására is folyamatosan figyelni kellene.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását