2024. május 5. - Györgyi

Negyven éve mutatták be a Hairt

A zenés színházi produkciók világában kevés okozott akkora földindulást, mint a Broadwayn negyven évvel ezelőtt bemutatott Hair. Nemzedékek nőttek fel azóta, de a jóval későbbi generációk számára is megrendítő élmény a társadalmi igazság, a békevágy, a ba
2008. április 26. szombat 14:59 - Hírextra
Bár voltak pinceszínházszerű előzményei a Hairnek, az "igazi" mégiscsak az volt, amikor 1968. április 29-én a Broawdway Biltmore színházában a nézők a vízöntő korában találták magukat.
A szerzői által törzsi, szerelmi rockmusicalnek nevezett darab zenéjét az idén 80 esztendős Galt McDermot szerezte. A fantasztikus versek, dalszövegek James Rado és Gerome Ragni fejében születtek meg. (Ragni 1991-ben meghalt, Rado 76 esztendős az idén.) A két alkotó szerepelt a bemutató előadásokon is. A rockmusical rendezője Tom O'Horgan volt, aki nagyszerű produkciójával számos szakmai elismerést és díjat söpört be.

A Hairt New York után még abban az évben bemutatták Londonban, majd Európa és az egész világ meghódítása következett.

A darab szenzációs új köntöst kapott, amikor Milos Forman rendezésében filmvászonra került. Az 1979-ben elkészült, rendkívül ötletgazdag film felerősítette a szerzők által megfogalmazott üzenetet.

Mi is volt ez a mondanivaló? Szembeszállás a vietnami háborúval, az azt elindító politikával. A rockmusical hősei öltözködésükben, hajviseletükben távol kerültek a "hagyományos" amerikai értékrendtől, amelytől idegen volt a hippik drogélvezete és az általuk hirdetett szabadság is.

A Broadway közönsége 1750 előadást láthatott a Hairből, Londonban pedig kis híján kétezer alkalommal láthatták. A Hair 1969-ben elnyerte a legjobb musical Grammy-díját. Nagy sikere volt a darabnak Magyarországon is, először a Rockszínház mutatta be 1985-ben.

Az 1979 márciusában bemutatott film gyorsan eljutott a magyar mozikba. Milos Forman Ceasar-díjas mozijában fantasztikus alakítást nyújtott Treat Williams Berger, illetve John Savage Bukowski szerepében, de a "mellékszereplők" is magas színvonalon játszottak. A zene tükrözte az eredeti bemutató óta eltelt tíz év ízlésbeli változásait, egyes dalok kicsit megváltoztak, s újak is születtek. Összességében dinamikusabb, rockosabb lett a zene.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását