2024. május 6. - Ivett, Frida

Eltemették Antal Imrét

Sok száz tisztelője vett végső búcsút Antal Imrétől szombaton délután a budapesti Farkasréti temetőben. Az életének 73. évében elhunyt médiaszemélyiséget, a Magyar Televízió Örökös Tagját és volt főmunkatársát Rózsa György, Vágó István és Kudlik Júlia búc
2008. április 26. szombat 21:01 - Hírextra
Rózsa György "csodaként" emlékezett meg barátjáról, akit "sziporkázó és szívet melengető, régimódian udvarias emberként" méltatott a búcsúztatón, amelyen mások mellett Vitray Tamás, Oltványi Tamás, Koós János, Selmeczi Tibor, Sztankay István, Koós János, Ihos József, Maksa Zoltán, Aradszky László, Nyertes Zsuzsa, Nacsa Olivér és Csonka András is jelen volt.

"A Magyar Televízióban sok nagyszerű kolléga fordult meg, igazi zsenik azonban csak ketten voltak: Antal Imre és Vitray Tamás" - emelte ki Rózsa György.

Vágó István ehhez azt is hozzátette, hogy Antal Imre azok közé a kivételes személyiségek közé tartozott, akik már életükben fogalommá válnak. Mint hangsúlyozta, Antal Imre személyiségében a szórakoztatás képessége, a sokoldalú műveltség és a jó kedély találhatott egymásra.
"A sírnál a hallgatás felidéz valamit, amit az élők szavai soha nem tudnak feloldani" - hangoztatta Kudlik Júlia.

"Isten veled, nyugodj békében!" - mondta végezetül.

Antal Imre hosszan tartó súlyos betegség után, életének 73. évében, április 15-én hunyt el. Az Erkel Ferenc-díjas, érdemes művészt kórházi kezelése után két hónapon át ápolták a gyógyíthatatlan daganatos betegek számára fenntartott hospice házban.

A Magyar Televízió és az RTL Klub is saját halottjának tekinti a közkedvelt művészt.
Antal Imre 1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen. Előbb zeneművészként vált ismertté: az Országos Filharmónia szólistája lett, hangversenykörútjai alkalmával bejárta a fél világot, s nem kevesebb mint hét nemzetközi versenyről távozott értékes trófeával. Két ízben VIT-díjat, Bolzanóban a Busoni-versenyen második díjat, 1966-ban Budapesten a Liszt-versenyen első díjat nyert.

Zenei pályafutása a ,70-es évek elején egy betegség következtében kettétört, így fel kellett adnia zongoraművészi ambícióit. Élete ettől kezdve a televízió volt, ahol szórakoztató műsorok, televíziós vetélkedők műsorvezetője, bohózatok, szilveszteri műsorok elmaradhatatlan szereplője lett.

A művelt, szellemes, udvariasan csevegő fiatalemberre Békés József író, a Magyar Televízió szerkesztője figyelt fel, és elhívta műsorvezetőnek. Antal Imre a Könnyű-e együtt élni veled című, házaspárbajszerű műsorban állt először, 1965-ben kamera elé, majd rábízták a Köszöntő és a Halló fiúk, halló lányok című ifjúsági program vezetését.

Művészi sokoldalúságát színházi produkciókban, játékfilmekben vállalt szerepei bizonyították. Legnépszerűbb műsora az évtizedekig futó Szeszélyes évszakok volt. A Bors című sorozatban Dániel Ede "tanár urat" alakította, s jellemszínészként kiváló alakítást nyújtott a Szevasz, Vera, a Szemüvegesek, a Circus Maximus című mozifilmekben. Antal Imre 2004 óta a Magyar Televízió Örökös Tagja volt.

Az Erkel-díjas (1984), érdemes művésznek (1988) két könyve is megjelent: 1991-ben került a boltokba a Pami című kötet (ezen a néven csak édesanyja szólíthatta), amelyben legérdekesebb élményeit gyűjtötte egybe, 1998-ban pedig az Antal Imre legjobb viccei című könyvén szórakozhattak az olvasók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását