2024. május 4. - Mónika, Flórián

Horn Gábor: Egy teljesen új helyzet áll elő

Horn Gábor szerint Magyarországon új helyzetet teremt az SZDSZ kilépése a kormánykoalícióból, hiszen a rendszerváltás óta nem volt példa kisebbségi kormányra, de mint mondta, a nyugati demokráciákban nem szokatlan ez a berendezkedés. A liberális párt ügyv
2008. április 25. péntek 15:11 - Hírextra

Horn Gábor elmondta: át kell alakítaniuk a párt működését, mert ellenzékben egészen más lesz a felelősségük, a hátterük, az infrastruktúrájuk és a lehetőségeik. Véleménye szerint az SZDSZ-nek újra kell gondolnia szakértői hátterének feladatait, hiszen a szakértők egy része különféle minisztériumokban és államtitkárságon dolgozott.

Elmondta, hogy modellezniük kell az új helyzetet, mert "olyan úton járunk, amit még nem próbáltunk ki," de úgy gondolja, hogy a tavaszi ülésszak végéig ki tudják dolgozni ezeket a technológiákat. Hozzátette: az, hogy a pártnak nem kell részt vennie a kormányzati munkában, egyfelől nagyobb mozgásteret, másfelől kisebb felelősséget jelent számukra. Megjegyezte, hogy ugyanakkor működőképesnek látja ezt a felállást, mert ha a kormány olyan parlamenti javaslatokkal áll elő, amelyek az SZDSZ számára elfogadhatóak és az ország helyzetét is javítják, azokat támogatni tudják majd.

A liberális politikus felhívta a figyelmet, hogy ők is konkrét törvényjavaslatokat akarnak a parlament elé terjeszteni. Mint mondta, ezt már meg is tették, hiszen előálltak a szektorsemleges finanszírozásra és az otthonszülés ügyének rendezésére vonatkozó javaslataikkal.

Arra a kérdésre, hogy a liberálisok érdekérvényesítő képességét növelheti-e az új helyzet, csak annyit mondott, hogy az SZDSZ, mint párt a parlamentben, ellenzékként érvényesítheti az akaratát.
Arra a felvetésre, hogy a párt több megyei szervezete is a koalícióban maradás mellett érvel, azt mondta: csak néhány megyében helyezkedtek erre az álláspontra. Hozzátette: amennyire ő látja, a szóban forgó megyékben is megoszlanak a vélemények, de összességében a párt nagy többsége úgy gondolja, hogy miután az MSZP felrúgta a koalíciós megállapodást, nincs más lehetőség, mint a kilépés.

Az ügyvivő közölte: nem akar jóslásokba bocsátkozni arról, hogy milyen arányban szavazhatják meg a koalícióból való kilépést a küldöttek, de úgy véli, hogy a döntés nagyarányú támogatottságot kap majd. A távirati iroda felvetésére elképzelhetőnek tartotta, hogy körülbelül 80-20 százalékos arányban oszlanak meg a kilépést támogatók és ellenzők voksai.

Arról, hogy a döntést követően hogyan változhat az SZDSZ népszerűsége a következő két évben, azt mondta, hogy erről korai beszélni. Megjegyezte, hogy a népszerűségi mutatókat kormánypártként és ellenzékben is lehet javítani és rontani. Véleménye szerint a szabad demokratáknak most nem ezzel kell foglalkozniuk, mert az a dolguk, hogy június 7-ig rendezzék saját problémáikat, erős és egységes pártként folytassák a munkát, mert ez lehetőséget ad egy markáns és egyértelmű liberális alternatíva felmutatására.

Az SZDSZ vasárnap Budaörsön tartja rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a koalícióból való kilépés kérdése és a párt alapszabályának módosítása lesz napirenden. A liberális párt vezető testületei, az ügyvivő testület és az országos tanács egyaránt azt ajánlotta az SZDSZ küldöttgyűlésének, hogy a koalíció elhagyása mellett foglaljon állást.

Az SZDSZ eddig megtartott megyei választmányi ülésein - Győr-Moson-Sopron és Zala megye kivételével - a koalícióból való kilépés mellett voksolt a résztvevők többsége. Ugyanakkor több megyében is előfordult, hogy formális határozatot nem hoztak és a küldöttek lelkiismeretére bízták a döntést. A liberális párt fővárosi választmánya pénteken vitatja meg a kérdést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását