2024. május 3. - Tímea, Irma

"Az atomenergia magyar találmány, avagy a magyar maffia Chicagóban"

Kiállítással, konferenciával, díjátadóval, s a világ legnagyobb dixiekocsmájával készülnek a szervezők a Magyar Műszaki Értelmiség Napjára, amelyet az idén másodszor rendeznek meg - hangzott el csütörtökön, a rendezvénysorozat budapesti beharangozó sajtót
2008. április 24. csütörtök 17:12 - Hírextra
A május 7-10. között megrendezendő eseménysorozat szervezői között szerepel egyebek között a Magyar Tudományos Akadémia, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnökakadémia és a Magyar Innovációs Szövetség.

"A magyar műszaki értelmiség megérdemli, hogy legyen egy napja. Ezáltal a társadalom tagjai elgondolhatnak azon, hogy a műszaki értelmiség miben javított mindennapi életükön, s azon, hogy mily fontos a szerepe a jövő szempontjából" - hangsúlyozta Molnár Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, a szervezőbizottság elnöke.

A Magyar Műszaki Értelmiség Napját tavaly rendezték meg először Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetőjének javaslatára. Ez egy mozgó ünnep, amely május első vagy második szombatjára esik. Az idén május 10-én tartják, amikor a rendezvénysorozat ünnepi üléssel zárul az Országházban. Az eseménynek Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a fővédnöke.

Kroó Norbert, az MTA alelnöke kifejtette, hogy Magyarországon kevés a mérnök, erre panaszkodik az összes, az országban megtelepülni kívánó vállalat, ugyanakkor a természettudományos pálya nem elég vonzó a fiatalság körében.

"Parancsszóval nem lehet a gyerekeket a mérnöki pálya felé terelni. Ehhez olyan légkört kell teremteni, hogy mindenki érezze: választott pályáján kihívásokkal találkozik, megbecsülést kap, s minden szempontból olyan munkafeltételeket teremtenek számára, amelyek között kibontakoztathatja képességeit" - hangsúlyozta az MTA alelnöke.

Kroó Norbert meggyőződése szerint a Magyar Műszaki Értelmiség Napja jó alkalom arra, hogy felhívja a társadalom, s rajta keresztül a döntéshozók figyelmét ezekre a szempontokra.
Benkó Sándor, aki "civilben" villamosmérnök, a sajtótájékoztatón rámutatott, hogy minden közösség akkor ér el eredményt, ha "kicsit keményebben mutatja meg magát". A műszaki értelmiség 150 ezres tábora megérdemli a közfigyelmet. Tőle függ ugyanis, hogy Magyarország kiszolgáló országgá válik 20 éven belül, vagy "benne leszünk a világ vérkeringésében" - hangsúlyozta.

A zenész beszélt a dixiekocsmák hagyományáról; ilyeneket 1962-től rendeztek a Műegyetem villamosmérnöki karának a kollégiumában. Május 7-én a Papp László Sportarénában megrendezik a világ legnagyobb dixiekocsmáját. A koncerten egy dán és három magyar előzenekar is fellép.

Megalakulása 60. évfordulójára a MTESZ "gyémántjubileumi" ünnepi üléssel készül, amelyhez kapcsolódóan megrendezi az Alkotó magyarok című kiállítást. A tárlatot az Országházban is bemutatják, hogy felhívják a képviselők figyelmét a műszaki értelmiség helyzetére és szerepére.
Az Európai kitekintés című rendezvényen előadást tart Mirko Oreskovics, a Mérnöki kamarák Európai Tanácsának elnöke. Ezen a rendezvényen adják át a Lánchíd tervezőjéről elnevezett Tierney Clark-díjat, amellyel a magyar és angol mérnökkamara a Magyarországon megvalósult létesítmények alkotóit jutalmazza. Az ülésre meghívták Hajós Bencét, aki Adam Clark, a Lánchíd építésvezetőjének egyenes ági leszármazottja.

A víz stratégiai szerepéről, az éghajlatváltozásról, a terület- és településfejlesztésről lesz szó a Mérnök és a víz című rendezvényen.

A Tudomány és mérnökség a XXI. században című konferencián szó esik az energetikai kihívásokról, s a rájuk adandó technikai válaszokról. Az előadók beszélnek a felfedezések útjáról a találmányok hétköznapi hasznosulásáig, s szó esik arról, hogy "Az atomenergia magyar találmány, avagy a magyar maffia Chicagóban".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását