2024. május 8. - Mihály

Csalétek a román rókáknak

Túljárnak a mesebeli ravasz Róka Rudi eszén azok a szakemberek, akik most Románia tizennyolc megyéjében oltják be csalétekkel az állatokat veszettség ellen.
2008. április 20. vasárnap 13:05 - Hírextra

A lomposfarkúak és környezetük egészsége érdekében a nemrégiben elfogadott romániai jogszabály alapján az idén és jövőre két-két, tavaszi és őszi oltási kampány során "csalétkes immunizálást" alkalmaznak - tájékoztatta az MTI-t Rácz László, a Hargita megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szóvivője.

"Csalétekbe helyezzük az oltóanyagot, majd az így elkészített vakcinákat szétszórjuk a vadak élőhelyein" - magyarázta a hatósági állatorvos a furfangos eljárást. Hozzáfűzte: ahol a terepviszonyok ezt indokolttá teszik, helikopterből szórják szét a csalétket, másutt pedig az erdészeti felügyelet és a területileg illetékes vadásztársaságok munkatársai közreműködésével az állatorvosok helyezik el az oltóanyagot.

Minderre azért van szükség - mondta Rácz László -, mert az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest majdnem kétszeresére emelkedett a veszettségi gócpontok száma Hargita megyében.

"Tavaly az év elejétől április közepéig hat esetet jegyeztünk, az idén pedig már tizenegyet" - fűzte hozzá a hatósági állatorvos.

Mint mondta, bár új a jogszabály, nem új az alkalmazott eljárás. Ugyanis 2002-től rendszeresen oltják a rókákat csalétek segítségével, évente kétszer mintegy 1200 veszettség elleni oltást helyeztek el éteknek álcázott csaliban a rókalyukak környékén.

Az állatorvos hatékonynak nevezte az eljárást, amit az is jól mutat, hogy miután tavaly felfüggesztették annak alkalmazását, közel kétszeresére ugrott a veszettségi gócpontok száma.

Korábbi sajtóinformációk szerint e módszert magyarországi szakemberek dolgozták ki, Magyarországon jó eredményeket hozott, ezért az Európai Unió is támogatja annak más országokban való alkalmazását. Németország és Lengyelország után immár Románia is átveszi a magyar mintát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását