2024. május 14. - Bonifác

270 éve született Jelky András

Jelky András, a bajai szabólegényből lett világutazó katona, udvari tanácsos és követ kétszázhetven éve, 1738. április 20-án született.
2008. április 18. péntek 15:21 - Hírextra

Regénybe illő, kalandos életének már első mozzanata is titokzatos: a tízgyermekes Ilka család legkisebb fia, András Anzelm Nepomuk a bajai plébánia anyakönyve szerint 1738-ban, más források szerint 1730. július 30-án látta meg a napvilágot. Családnevét is több változatban (Jilka, Jelka) említik, de Jelkyként ment át a köztudatba. Édesapja a szabó céh mestere, sőt városbíró is volt, aki fiát már 11 éves korában befogta inasnak, majd 16 évesen legidősebb bátyjához küldte további tanulmányokra. A kitérő után, amelyet András Bécsben udvari szabó testvérénél töltött, a divat fővárosa, Párizs felé vette útját, de soha nem érkezett meg.

1754-ben erőszakkal besorozták porosz katonának, megszökött, de rövid kalandozás után Rotterdamban csavargásért ismét vasra verték. 1755-ben útnak indították Holland Kelet-India felé, de út közben villám csapott a hajóba, amely elsüllyedt. Jelky megmenekült, Suriname-ba, majd Lisszabonba utazott, ahonnan Máltára indult tovább. Ezúttal kalózok kezébe került, akik eladták rabszolgának, de a fogságból ismét megszökve 1757-ben Makaóba érkezett. Hamarosan Kantonba vitorlázott, ahol beállt a holland seregbe katonának és Batáviába (ma Dzsakarta) vezényelték. Itt a kormányzó szabója lett és magas pártfogójának hála leszerelhetett és megnősült.

1760-ban patrónusával történt összezördülés után elhagyta Batáviát. Hadnagyként szolgált Ceylon szigetén, majd a Holland-indiai Kereskedő Társaság fennhatósága alá tartozó Ternate szigetére küldték azzal a feladattal, hogy kössön fűszerkereskedelmi szerződést a pápua bennszülöttekkel. Sajnálatos módon a leendő üzlettársakról kiderült, hogy kannibálok, így az üzlet füstbe ment, Jelky csak nagy üggyel-bajjal menekült meg. A fáma szerint a törzsfőnök lánya beleszeretett és megszöktette végzete elől. Hónapokig egy elhagyott szigeten éltek, majd a lány halála után Jelky visszatért Batáviába.

Ezután már elkerülték a kalandok, élete békés mederben folydogált: 1765-ben a házassági és igazságszolgáltatási ügyek megbízottjának, később a Nyugat-Oldali Polgári Társaság hadnagyának nevezték ki, majd egy árvaház igazgatója és udvari tanácsos lett. Komoly vagyonra tett szert, 1770-ben a polgári őrség kapitánya és titkos tanácsos lett, többször járt követként Jáván, majd Japánba küldték követnek. Felesége és rokonai halála azonban megviselte, lemondott állásáról és 1776-ban visszaindult Európába. Egy év múlva ért Amszterdamba, ahonnan Bécsbe utazott bátyjához, a császári udvarban örömmel fogadták, bemutatták Mária Teréziának is. Visszautasította a felkínált diplomatai tisztségeket 1778-ban Budán telepedett le és ismét megnősült.

Nemes Jelky András 1783. december 6-án hunyt el tüdővészben. Úti élményei 1779-ben németül, 1791-ben magyarul is megjelentek, alakját Hevesi Lajos Jelky András bajai fiú rendkívüli kalandjai ötödfél világrészben című regénye tette széles körben ismertté, amely 1872 óta újabb és újabb kiadásokban lát napvilágot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását