2024. május 3. - Tímea, Irma

Paleontológia - Kígyónak lábsó

Szó szerint két lábbal állt a földön egy a késő krétakorból származó kígyó, amely két végtaggal rendelkezett. A 85 centiméter hosszúságú Eupodophis descouensi mintegy 92 millió évvel ezelőtt élt, megkövesedett maradványaira Libanonban, egy kettéhasadt més
2008. április 13. vasárnap 11:13 - Hírextra
A kutatók mindössze néhány olyan egyedet ismernek, amelyek révén nyomon követhető, hogy miként alakultak át az evolúció során az ősgyíkok lábnélküli modern kígyókká.

A megkövesedett kétlábú kígyóra al-Nammoura libanoni falucska közelében bukkantak még 2000-ben. A fosszilis maradványok egy kettéhasadt vékony mészkődarab belső felületei között oszlanak meg. Hiányzik a kígyó csigolyáinak egy része, levált a farka, amely a feje mellett helyezkedik el. Ugyanakkor világosan láthatók a kígyó végtagjának csontjai: a szárkapocscsont, a sípcsont, valamint a combcsont. A végtag mindössze 2 centiméteres, s feltehetően a kígyó életében aligha használta.

A megkövesedett maradványokat most a grenoble-i székhelyű Európai Szinkrotron Sugárzási Létesítményben (ESRF) vizsgálták meg, s ráleltek a másik végtagra, amely a mészkőben rejtőzködik.

"Biztosak voltunk benne, hogy a kígyónak két lába volt, de jó volt saját szemünkkel meggyőződni erről" - hangsúlyozta Alexandra Houssaye, a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatója.

Reményei szerint a másik végtagon olyan jellegzetességeket lehet majd felfedezni, amelyek nem észlelhetők a látható lábon.

A legutóbbi leletek fényében a kígyók mintegy 150 millió évvel ezelőtt kezdtek el kifejlődni. Eredetüket két elmélet igyekszik megmagyarázni: a szárazföldi teória szerint a gyíkok kezdték bevackolni magukat föld alatti üregekbe. Ahogy alkalmazkodtak a földalatti léthez, úgy váltak egyre csökevényesebbé végtagjaik, míg teljesen el nem tűntek. Először az elülső, majd a hátsó végtagjaiktól "szabadultak" meg.

A második, a vízi elmélet a kígyókat tengeri hüllőktől származtatja.

A kétlábú kígyók néhány ismert fosszilis maradványa azért oly jelentős a tudomány számára, mivel segíthet megoldani ezt a vitát.

"Minden apró részlet fontos lehet, hogy megismerjük az összefüggéseket. Nagyon gondosan kell tanulmányoznunk a leletet" - mutatott rá Alexandra Houssaye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását