2024. május 3. - Tímea, Irma

Bemutatták a Jövő Iskolája-programot

A Jövő Iskolája-program célja, hogy a diákokat megtanítsa tanulni, eligazodni az egyre bővülő ismeretek, az informatika világában, és segítse a problémamegoldó gondolkodást - mondta Magyar Bálint (SZDSZ) a programot bemutató országos körút kaposvári állom
2008. április 3. csütörtök 17:56 - Hírextra
Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón rámutatott: az oktatás ma már nem arról szól, hogy a diákok "bemagolják" az amúgy is folyton változó, megújuló ismeretanyagot. A világ megértésére, az élethosszig tartó tanulásra kell felkészíteni őket, az iskolának pedig az a feladata, hogy kedvet, motivációt adjon ehhez a tanuláshoz - tette hozzá.

Magyar Bálint szerint ahhoz, hogy a diákok el tudjanak igazodni az informatika világában, s hogy ne legyenek digitális analfabéták, meg kell teremteni a digitális írásbeliség lehetőségét.
Álláspontja szerint "ma már teljesen világos, hogy e nélkül a digitális írásbeliség nélkül az életünk elképzelhetetlen, ez minden tudás alapja". Ehhez a szemléletváltáshoz kínál infrastrukturális hátteret az intelligens iskola - hangsúlyozta a szabad demokraták oktatáspolitikusa.

Közölte: a program infrastrukturális része 2009 végéig befejeződik. Ennek keretében a tantermek mintegy 40 százalékát szerelik fel internetes hozzáférést is biztosító interaktív prezentációs eszközökkel, táblákkal, projektorokkal, számítógéppel.

Jelentős források állnak rendelkezésre a tanárok továbbképzésére is, továbbá arra, hogy kedvezményes laptophoz jussanak - mondta az államtitkár, hozzátéve: az elkövetkező 3-4 évben a hozzávetőleg 160 ezer pedagógus közül mintegy 70-75 ezernek lesz erre lehetősége.

Magyar Bálint arra a felvetésre, hogy lesz-e lehetőségük az informatikai eszközökkel ellátott iskoláknak rendszergazdákat alkalmazni, azt mondta: az informatikai normatíva emelését célzó javaslatait rendre leszavazták, "a politikai elit számára ez nem egy meghatározó dolog".

Ezzel kapcsolatosan megjegyezte: az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 2013-ig rendelkezésre álló 400 milliárd forintos közoktatási fejlesztési programból mintegy 40 milliárd forint jut iskolai informatikai fejlesztésre, miközben a Magyarországhoz hasonló nagyságú és fejlettségű Portugáliában ennek az összegnek a kétszeresét költik erre a célra.

A Jövő Iskolája-programot az idei tanév végére minden megyei jogú városban bemutatják. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló oktatási programról a pedagógusokat, diákokat és szülőket is tájékoztatja.

A rendezvényhez kapcsolódó kiállításon olyan digitális taneszközöket, tananyagokat mutatnak be, amelyek hamarosan hozzátartoznak majd a pedagógusok mindennapjaihoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását