2024. május 7. - Gizella

A baszk film fénykora

"A baszk film fénykora" címmel filmciklust rendez a budapesti Cervantes Intézet április 8-ától; a vetítéssorozat két hete alatt öt baszk rendező filmjeit láthatja a közönség - tájékoztatta Tóth Borbála, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.
2008. március 20. csütörtök 08:47 - Hírextra

A rendezvényen, amelynek utolsó vetítését április 22-én tartják, Monxto Armendáriz, Juanma Bajo Ulloa, Alex de la Iglesia, Julio Médem és Imanol Uribe egy-egy alkotását láthatja spanyol nyelven, feliratozás és magyar szinkron nélkül a közönség.

Bár a spanyol filmgyártás már több mint százéves múltra tekinthet vissza, először a spanyol politikai átmenet érájában kezdik el a "baszk film" kifejezést használni. Nem könnyű azonban megmondani, mit is takar e kifejezés: olyan filmet-e, amelyben kizárólag baszk nyelven beszélnek, esetleg dokumentumfilmeket, vagy a baszk társadalmi-politikai valósággal foglalkozó alkotásokat - mutatott rá Tóth Borbála közleményében.

Mint írta, később a baszk kormányzati támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy számos film készülhessen, amelyekre új kifejezést használhatunk: "az új baszk filmek". Ezek közé tartoznak például olyan filmek, mint Montxo Armendáriz Tasiója, vagy Imanol Uribétől a Mikel halála. Sok film ér el - sok esetben nemzetközi - sikereket, mint Julio Médem Föld című alkotása.

Tóth Borbála szerint furcsa módon éppen napjainkban mondhatjuk, hogy a baszk film fénykorát éli, amikor a "baszk film" kifejezést már csak igen ritkán használják. Montxo Armendáriz nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a baszk film kifejezésnek nincs sok értelme. "Nem létezik mint olyan, meghatározó esztétikával vagy irányvonalakkal. Nagy különbségek vannak köztünk, baszk rendezők között, ez pozitív és gazdagít" - idézte a baszk rendezőt a sajtóreferens.

A sorozat első napján, április 8-án Monxto Armendáriz egyik alkotását, A szív titkai (Secretos del corazón) című filmet vetítik, amelynek főhőse két kisfiú, akiket mágnesként vonz egy mindig zárva tartott szoba titka, azé a szobáé, ahol annak idején édesapjuk holttestét megtalálták.

Juanma Bajo Ulloa filmje a következő a sorban: április 10-én láthatják az érdeklődők a Lepkeszárnyak (Alas de mariposa) című rendezését, amely azt mutatja be, hogyan változtatja meg Amit, a hatéves, zárkózott kislányt kisöccse születése.

Április 15-én vetítik Alex de la Iglesia filmjét, A Fenevad napját (El día de la bestia), amelyben egy visszavonultan élő katolikus pap száll szembe az Antikrisztussal.

Két nappal később lesz látható Julio Médem Tehenek (Vacas) című alkotása, amely két családot "összekötő" szenvedély és rivalizálás - a tehenek üres pillantásaitól övezett - története.

A filmciklus április 22-én Imanol Uribe szerelmi történetével, a Megszámlált napokkal (Días contados) zárul, amelynek főhőse két, szakadék szélén élő fiatal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását