2024. május 2. - Zsigmond

Kőművesből operaénekes

Románia kétségtelenül tenorhangjaival hódítja a világot: miután Spanyolhonban kőművesből operaénekes sztárrá emelkedett a harminchárom esztendős Costel Busuioc, a román sajtó kedden arról írt, hogy Kanadában is sikert sikerre halmoz egy honfitársuk, a hus
2008. március 19. szerda 07:06 - Hírextra

Costel Busuioc még csak most vált román "nemzeti szimbólummá", miután a múlt héten megnyerte a Spanyolországban rendezett tehetségkutató zenei versenyt, az Hijos de Babelt (Bábel fiai).
Külhoni elsöprő sikere miatt most tenyerén hordozza mindenki. Telefonon üdvözölte őt Traian Basescu államfő, akárcsak Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök, aki szerint Costel győzelme Románia jó hírét viszi Spanyolországba. A volt miniszterelnök, Adrian Nastase saját blogján dicséri a tenort, nevét nemzeti szimbólumként emlegeti. A politikus-zenész Madalin Voicu szárnyai alá akarja venni a fiatal tehetséget.

A manna.ro erdélyi hírportál szerint a helyi politikusok is készítik már a babérkoszorút, moldvai szülőfalujában és a Temes megyei Giládban, ahol a családja él, díszpolgárrá fogják avatni az énekest. A brassói opera igazgatója meghívta őt, hogy turnézzon együtt Felicia Filippel, aki Busuioc kedvenc szopránénekesnője. Adrian Iorgulescu kultúrminiszter pedig spanyolországi koncerteket szervezne számára.

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap kedden bemutatott egy másik románt, aki a tengerentúlon öregbíti hazája kulturális hírnevét. A huszonöt éves Corneliu Montano (eredeti nevén Munteanu) már megalapozta előadóművészi jövőjét, miután kanadai tehetségkutató televíziós műsorokban szerzett babért. Négy évvel ezelőtt zenei albuma jelent ott meg, amelyből több mint negyvenezer darabot adtak el. Luciano Pavarotti annak idején igazi tehetségnek nevezte Montanót.

Bukarestben egyébként éppen Busuiocot keresztelte el a média a "Bánság Pavarottijának", Montanót pedig "Románia kanadai zenei nagyköveteként" emlegetik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását