2024. május 3. - Tímea, Irma

Elbúcsúztatták Chiara Lubichot

Végső búcsút vettek Chiara Lubichtól, a Fokoláre Mozgalom alapítójától és elnökétől a római Szent Pál-bazilikában kedden délután. Lubich egészen haláláig vezette a mozgalmat. Munkájáért számtalan elismerést kapott.
2008. március 18. kedd 19:53 - Hírextra

Lubich 1943-ban, a második világháború pusztításai hatására alapította a lelki és társadalmi megújulási mozgalmat, amelynek célja a keresztény értékek erősítése és a párbeszéd ösztönzése a katolikus egyházon belül, más felekezetekkel és a világi társadalom különféle rétegeivel. A Fokoláre (az olasz focolare szó jelentése: tűzhely) ma már a legnagyobb laikus katolikus lelkiségi mozgalom a világon, 182 országban van jelen és több mint 140 ezer tagot számlál.

Chiara Lubich 1920-ban született az észak-olaszországi Trentóban. Szülővárosában tanítóként dolgozott, majd filozófiát hallgatott a velencei egyetemen. 1943-ban Trentóban is dúlt a világháború, "minden összeomlott és egyedül Isten maradt meg. Lubich életébe elemi erővel robbant be a felfedezés: Isten a Szeretet" - áll a mozgalom közleményében.

Az isteni szeretet és az evangéliumi élet a megoldás a megosztottságra, a véres konfliktusokra és a társadalmi egyenlőtlenségekre - hirdeti a katolicizmusból indult Fokoláre Mozgalom, amelyhez időközben más keresztény felekezetek és más vallások hívei, sőt nem hívők is csatlakoztak.

Lubich egészen haláláig vezette a mozgalmat. Munkájáért számtalan elismerést kapott, például az UNESCO békére nevelésért díját 1996-ban és az Európa Tanács emberi jogi díját 1998-ban. Lengyelországtól Tajvanig 12 díszdoktori címet is kapott, és 12 nagyvárosban (köztük Rómában) avatták díszpolgárrá.

Március 14-én, 88 éves korában hunyt el otthonában, a Róma melletti Rocca di Papa városkában. A Szent Pál-bazilikában ravatalozták fel, több ezer tisztelője vett búcsút tőle. A gyászszertartást Tarcisio Bertone bíboros államtitkár vezette. Chiara Lubich földi maradványait szülővárosában, a Fokoláre Mozgalom Nemzetközi Központjának kápolnájában helyezik örök nyugalomra.

Magyarországról részvétét fejezte ki többek között Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke. "Chiara a megfeszített Krisztus hűséges tanítványa volt egész életében, és most a feltámadt Krisztus fogadja őt a mennyei birodalomban. Adjon ez vigaszt és reménységet az egész Fokoláre családnak" - áll Erdő részvéttáviratában. Mások mellett Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus tanácsának elnöke, Harrach Péter az Országgyűlés elnöke, és Semjén Zsolt a KDNP elnöke is részvétét fejezte ki.

A mozgalom magyar nyelvű honlapja a www.fokolare.hu címen működik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását