2024. május 3. - Tímea, Irma

Kossuth-díj: Szenthelyi Miklós

"Hiszek abban, hogy a szép zenét hallgató emberek, különösen a fiatalok jobbak lesznek. Az én ifjúságom idején ezzel sokkal többet törődtek, a körülmények azonban nagyon megváltoztak, nekünk ehhez a kihíváshoz kell alkalmazkodnunk" - mondta az MTI-nek Sze
2008. március 15. szombat 17:15 - Hírextra

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar művészeti vezetője kimagasló előadóművészi tevékenységéért, a magyar és klasszikus zenekultúra hagyományainak ápolásáért, népszerűsítéséért valamint zenepedagógiai munkássága elismeréseként kapta a Kossuth-díjat.

Szenthelyi Miklós a távirati irodának nyilatkozva kiemelte: alapvető problémának látja, hogy az iskolai énekoktatás gyakorlatilag megszűnt, így az a jelenség, amely világszerte tapasztalható volt az elmúlt években, most már nálunk is mutatkozik, a közönség létszáma, különösen a fiataloké, radikálisan csökkent, ami a kamarazenei műfajokat látványosan érinti.

Szenthelyi Miklós is azt tartja, hogyha valakiben gyermekkorában nem ébresztik föl a muzsika iránti igényt, akkor később már nehéz rávezetni erre. Ezért ő személyesen, és az általa vezetett Magyar Virtuózok Kamarazenekar is azt választotta: ők keresik föl a különböző közösségeket, elsősorban az iskolákat, hogy a saját eszközeikkel változtassanak ezen a helyzeten.

Ehhez persze támogatókat kell keresni, ez sem könnyű feladat - tette hozzá a hegedűművész, megjegyezve: ennek ellenére nem lankad a kedvük, mert érik őket olyan örömök, mint 2007 novemberében, amikor a Dohány utcai Zsinagógában léptek föl egy zsidó-keresztény összefogással szervezett koncerten. A hangverseny meghirdetésére nem volt pénz, mégis 2800-an jelentek meg, ami azt mutatja, hogy a zene mégis fontos sokak számára - mutatott rá a művész.

Karrierjét felidézve elmondta, hogy éppen húsz évvel ezelőtt alapította meg a Magyar Virtuózok Kamarazenekart. Addig jóformán mindent eljátszott itthon és külföldön, amit egy hegedűs szólistának el kell játszani. "Izgatott, hogy valami mást is kellene csinálnom, ez a valami lett a kamarazenekar.

Közben azért a szóló fölkérések is megtalálnak, és a tanításban is érnek örömök. Elmondhatom, hogy a művészi életem teljes, hiszen azzal foglalkozhatom, amit szeretek és közben a szakmai fejlődésre is van módom" - hangsúlyozta a hegedűművész.

Szenthelyi Miklós a budapesti Zeneakadémia hegedű tanszakán Kovács Dénes növendékeként, 1973-ban szerzett diplomát, azóta az intézmény tanára. A hetvenes évek közepétől az Országos Filharmónia szólistája volt, 1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekart, amelynek művészeti vezetője, szólistája és karmestere. Rendszeresen turnézik Nyugat-Európában, Amerikában és a Távol-Keleten. Tizenöt hanglemeze jelent meg, 1986-ban Liszt-díjjal tüntették ki.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását