2024. május 5. - Györgyi

Tovább szépül a Bory-vár

Újabb épületrészt újítottak fel a Székesfehérvár egyik nevezetességének számító, magánmúzeumként működő Bory-várban: befejezték az úgynevezett Csúcsos torony tatarozását - közölte az MTI-vel a munkálatokat koordináló alapítvány és a Bory család szóvivője.
2008. március 11. kedd 07:20 - Hírextra
Rendbe hozták a különleges térkiképzésű torony belsejét, s a szintenként elhelyezkedő, gazdagon díszített szobákat - mondta Ágoston Béla, a hét Bory unoka egyike.
A munkálatokat alapítványi pénzből, valamint önkormányzati és szponzori támogatásokból finanszírozták.

A felújítás-sorozat az udvari szökőkút rekonstrukciójával folytatódik. A nyár elejére ismét működőképessé váló kerti dísz egyébként a vár legrégebbi építménye. Egy korabeli fénykép tanúsága szerint ugyanis már akkor állt, amikor a vár helyén még szőlőtőkék voltak.
A tornyos, árkádos, teraszos, szobrokkal díszített, különleges szépségű várat 1912-ben kezdte építeni, s haláláig bővítette a szó szoros értelmében keze munkájával Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész, műépítész.

Az 1980-as évekre leromlott állapotú épületegyüttes felújítását kezdetben a Bory utódok - a művész hét unokája, köztük az akkor még fogorvosként praktizáló Ágoston Béla - próbálták meg finanszírozni, majd alapítványt hoztak létre a helyreállítás kiadásainak fedezésére.

A költségekre pályázatokon, illetve támogatásokból teremtették meg a forrásokat, s ennek eredményeként másfél évtized alatt a vár mintegy 70-80 százalékát sikerült felújítani.
A nevezetes épületegyüttest egyre több turista fedezi fel, s tavasztól őszig számos kulturális rendezvénynek is otthont ad a művész munkáit, műtermének és lakásának egyes részleteit bemutató különleges épület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását