2024. május 3. - Tímea, Irma

Az örök életű farmer

Számos kiállítás, rendezvény színesíti az idén a budapesti Néprajzi Múzeum programját - közölte Fejős Zoltán, az intézmény főigazgatója szerdán Budapesten. Fejős Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Örök életű farmer és a Kortárs ruha-tér-kép című
2008. március 5. szerda 13:33 - Hírextra
Az április 11-én nyíló, Az ismeretlen európaiak című tárlatról szólva megemlítette, hogy Kurt Kaindl osztrák fotós 12 ismeretlen európai népcsoportot ábrázoló munkáját láthatják a múzeum vendégei. A fotókat Karl Markus Gauss gondolatai egészítik ki - tette hozzá.

A főigazgató tájékoztatása szerint a szeptember 15-ig látható kiállítás középpontjában Európa áll, egyrészt mint ismeretlen, felfedezésre váró kontinens, másrészt mint egy hely, amelynek Magyarország is része.

A szeptember 26-tól a jövő év áprilisáig megtekinthető A Másik című tárlat, amely a genfi néprajzi múzeum 2006-os kiállítását egészíti ki, dolgozza át, a nyelvek sokféleségét, az idegen kultúrák megtapasztalását boncolgatja - ismertette a főigazgató, megjegyezve, hogy az anyagi hátteret még most próbálják előteremteni.

A reneszánsz évhez kapcsolódik a Legendás lények, varázslatos virágok - közkedvelt reneszánsz című, 2008. november 14-től 2009. szeptember 27-ig látogatható tárlat, amely nemcsak a reneszánszra, hanem a mai fiatalok világára, "Harry Potter világára" is utal - folytatta Fejős Zoltán, rámutatva arra, hogy a hangsúly az alcímen, azaz a közkedvelt reneszánsz szón van, hiszen a kiállítás azt próbálja bemutatni, hogy került az udvari reneszánsz a köz kultúrájába, mely rétegekig jutott el a magyar társadalomban.

A főigazgató szólt arról is, hogy december 5-én a jelenkor-kutatás program keretében kamarakiállítás nyílik Gyermekvilágok 2. címmel. A szombathelyi Savaria Múzeumból érkező tárlatot, melyhez diák-programokat is szerveznek - február 28-ig láthatja a múzeum közönsége.
Fejős Zoltán a rendezvényekre kitérve azt mondta, hogy a világ hangszerzenei kultúráját megismertető Síppal, dobbal a Föld körül... című rendezvény keretében árprilis 6-án Görögország, május 31-én Kuba, október 18-án Írország, míg november 29-én Szerbia zenéjéből, kultúrájából, gasztronómiájából kap ízelítőt a nagyérdemű.

A Faluforduló vendége című programhoz kapcsolódóan június 7-én Tura, november 15-én pedig Tinnye népi kultúrájával, gondjaival ismerkedhetnek meg a látogatók - fejtette ki.
A "jeles vasárnapok" néprajzi matiné azt boncolgatja, hogy lehet a családban "megélhetővé tenni" a múltban elsüllyesztett kulturális témákat - emelte ki a főigazgató, aki szerint a Szilaj pásztorok, a Hej halászok, vadászok, a Beszédes népviseletek, valamint a Szabad a vásár! szlogennel ellátott jeles vasárnapok mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek kikapcsolódást nyújtanak.

Fejős Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a felújított múzeumi boltban egyebek mellett katalógusokat, könyveket, posztereket, műtárgymásolatokat, CD-ket és DVD-kazettákat, valamint emléktárgyakat értékesítenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását