2024. május 3. - Tímea, Irma

Nem terveznek létszámleépítést

Az egri székhelyű megyei Markhot Ferenc Kórház üzemeltetésére kiírt pályázaton induló Hospinvest Zrt. vállalja a dolgozók további foglalkoztatását - áll abban a közleményben, amelyet a zrt. csütörtökön juttatott el az MTI-hez.
2008. február 21. csütörtök 13:03 - Hírextra

A cég a tájékoztatással arra reagált, hogy a kórház érdekképviseletei a létszámleépítéstől tartva közölték: elutasítják a HospInvest ajánlatát.

A kórházat fenntartó Heves megyei önkormányzat a tulajdonjogot megtartva működtetésbe adná a kórházat. A kiírt tenderre a HospInvest Zrt., valamint a Debreceni Egyetem pályázott, Eger városa pedig ajánlatot tett arra, hogy átvenné az intézményt.

A kórház érdekképviseletei keddi sajtótájékoztatójukon bejelentették: mivel elsődlegesnek tartják, hogy megmaradjon a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya, elutasítják a HospInvest ajánlatát, és attól is tartanak, hogy a HospInvest jelentős létszámleépítést hajtana végre.

A Hospinvest MTI-hez eljuttatott közleménye szó szerint idézi a pályázati anyag vonatkozó részét: "A kórházban jelenleg közalkalmazottként dolgozók továbbfoglalkoztatását vállaljuk, az átvételkor érvényes bérrel, és törvényes keretekkel összhangba hozható juttatásokkal."

A pályázat részét képező üzleti tervben ennek megfelelően szerepel a dolgozók bérköltsége - teszik hozzá.

Kitér a közlemény arra is, hogy a pályázatokat elbíráló bizottság február 12-i ülésén a létszámleépítésre vonatkozó kérdésre a HospInvest képviselője úgy válaszolt: nem terveznek leépítést, mert a betegek egyharmadának így is el kell utaznia magasabb szintű ellátásért.

A cég képviselője hozzátette: ha mégis olyan helyzet alakulna ki, hogy az orvosok létszámát csökkenteni kellene, akkor Heves megye általuk működtetett kórházaiban ezeknek a szakembereknek munkát tudnának biztosítani.

Dr. Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke mindehhez az MTI kérdésére hozzátette: a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, ha a zrt. veszi át a működtetést, de ugyanolyan feltételekkel maradhatnak alkalmazottak, például ha eddig kaptak 13. havi fizetést, azt a jövőben is megkapják.
A bíráló bizottság döntését szerdán közölte az MTI-vel Hiesz György, a Heves megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, eszerint arra tesznek majd javaslatot a 29-i ülésen, hogy a HospInvest működtesse a kórházat a következő 20 évben.

Hiesz György elmondta: a kórházat a Debreceni Egyetem és a HospInvest is kft. formájában működtetné, de a HospInvest leépítés nélkül, míg az egyetem 200-250 fős leépítéssel számol.
A kórházi érdekképviselet által támogatott egri javaslatról úgy tárgyalnak majd a képviselők, hogy elsőként azt kell eldönteniük, elégségesnek tartják-e az Egertől kapott információt, miután a városi ajánlat nem tartalmaz konkrét szakmai és pénzügyi feltételeket.

Hiesz György arra is kitért, hogy az ügy egyre kevésbé szól a kórházról, inkább politikai kérdés lett a szocialista vezetésű megyei önkormányzat és az ellenzéki Fidesz-frakció, illetve a jobboldali többségű Eger önkormányzata között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását