2024. március 29. - Auguszta

Magyarázatot várnak a mészárlás miatt

Olajos Péter 2007. októberében intézett írásbeli kérdést az Európai Bizottsághoz a Cipruson történt illegális kék vércse mészárlás ügyében. A Bizottság napokban megküldött válaszában elismerte az illegális vadászat tényét és magyarázatot kért Ciprustól.
2008. február 19. kedd 11:14 - Hírextra
A védett és kiemelten védett madarak illegális vadászata, különösen a vándorló madarak pusztulása miatt Olajos Péter több képviselővel együtt már 2005-ben is a Bizottsághoz fordult a Máltán folytatott madárirtás megakadályozása érdekében. Ennek eredményeként a Bizottság indoklással ellátott véleményt küldött Máltának és jó esély van rá, hogy akár bírósági úton is érvényt szereznek a jogszabályok végrehajtásának.

Ezúttal - 2007. októberében - azonban Cipruson mészároltak le 52 kék vércsét orvvadászok a sziget részben angol felségterületén. A kék vércse kolóniában fészkelő és csoportosan vonuló, fokozottan védett faj az Európai Unióban, melynek megmentésére LIFE-projekt is indult.

Olajos kérdésében hangsúlyozta, hogy a vándormadarak a költőhelyükül szolgáló országokban a nemzeti szabályozásokkal megerősítve is megkapják a védelmet és szankcionálják vadászatukat, ugyanakkor azokon a területeken, ahol csak pihenni állnak meg vagy csak átrepülnek ezek a fajok, ott hiányos a szabályozás.

A képviselő a 79/409/EGK számú madárvédelmi irányelv végrehajtását kérte a Bizottságtól Ciprus Európai Uniós területén és az egyre nagyobb méreteket öltő illegális vadászat felszámolását szorgalmazta.

Stavros Dimas környezetvédelemért felelős európai biztos válaszában elismerte az illegális madárvadászatok tényét és megerősítette, hogy azok Ciprus nyugati részében történtek, ahol részben a brit haderő gyakorol ellenőrzést.

A biztos elismerően szólt a Bizottság és a Ciprusi Vadvédelmi Alap együttműködéséről, amelynek eredményeként 2004 óta fokozódtak az ellenőrzések. Ennek ellenére a kék vércse mészárlás miatt levélben kérték a ciprusi hatóságokat, hogy adjanak felvilágosítást és magyarázatot a jogellenes madárvadászat és madár befogás ellen alkalmazott intézkedésekkel kapcsolatban.

Stavros Dimas válaszában kiemelte, hogy a brit támaszpont területén a közösségi jog nem alkalmazandó, ennek ellenére az Egyesült Királyság hatóságainak segítségét is kérték a probléma megoldására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását