2024. május 2. - Zsigmond

Jóltápláltak a magyar betegek?

Több mint húsz magyarországi egészségügyi intézményben mérik fel a betegek tápláltsági állapotát csütörtökön a Táplálási Nap keretében. A Táplálási Napot az ESPEN (European Society of Parental and Enteral Nutrition), a táplálásterápiáért felelős európai t
2008. január 31. csütörtök 13:51 - Hírextra
Az akció keretében a betegek önkéntes alapon, anonim kérdőív kitöltésével adnak információt a kórházi étkeztetésre vonatkozó tapasztalataikról.

2006-ban Európa országaiban összesen 748 kórház, illetve ápolási otthon 16 ezer betege vett részt a tápláltsági auditban, míg 2007-ben 20 ezer beteget érintett a felmérés. Magyarország a kezdetek óta csatlakozott a programhoz: 2006-ban 400, 2007-ben pedig 150 beteg megkérdezésével vett részt. Az idei felmérés lebonyolításában részt vesz az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet, a Magyar Mesterséges Táplálási Társaság, a Numil Kft. és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

Több mint húsz magyarországi kórház, illetve idősek otthona regisztrált az ESPEN honlapján, jelezve, hogy részt kíván venni az idei felmérésben. A létesítmények maguk bonyolítják az adatfelvételt. Minden osztály betegéhez eljuttatják a kérdőívet, illetve ha állapota nem teszi lehetővé, akkor a hozzátartozója, ápolója tölti azt ki - mondta Hoffmann Piroska, projektigazgató a távirati irodának.

Hozzátette: minden országban ugyanazokra a kérdésekre kapott válaszokat rögzítik a felmérésben résztvevő egészségügyi intézmények, például a beteg mit és mennyit evett, illetve ivott, ha kevesebbet evett, akkor ennek mi volt az oka. Tápláltsági állapotával kapcsolatban szerepel olyan kérdés, hogy az intézménybe kerülése óta fogyott-e, mennyi gyógyszert kell szednie, illetve csak a kórházi kosztot fogyasztotta vagy otthonról hozott ételt is evett.

Az évente megrendezett összehasonlító vizsgálat eredményei alapján az egészségügyi intézmények visszajelzést kapnak a betegélelmezés színvonaláról.

A felmérés egy napig tart, majd az intézményeknek nyolc nap áll rendelkezésükre, hogy az adatok feltöltsék az interneten. A kiértékelésre körülbelül 30 nap múlva kerül sor - fogalmazott Hoffmann Piroska.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását