2024. május 3. - Tímea, Irma

Enyveskezű levéltáros

Több száz történelmi dokumentumot és tárgyi emléket lopott el az ügyészség vádja szerint egy levéltáros a New York Állami Könyvtárból. Az eBayen bukott le.
2008. január 29. kedd 12:15 - Hírextra

Daniel Lorello 1979 óta dolgozott a könyvtárban és munkaköréből adódóan hozzáfért a legféltettebb ereklyékhez, még Abraham Lincoln rabszolga-felszabadítási rendeletének első vázlatához is. A gyanú szerint hat éven keresztül hordta el a közgyűjtemény pótolhatatlan darabjait, és évi 72 ezer dolláros (12,5 millió forint) fizetését tízezrekkel toldotta meg orgazdasággal.

Az 54 éves férfit hétfőn tartóztatták le. A házában több száz archív dokumentumot és tárgyi emléket találtak, amelyek közül sok nem is állami tulajdon. Ezekhez valószínűleg szakmai börzéken jutott hozzá, a könyvtári zsákmány darabjaiért cserébe.

Az iratkezelő specialista a cserebere mellett gyakran el is adogatott a lopott holmiból, főleg az eBay-en. Például John Calhoun alelnök egy 1823-ból származó levelét is az online aukciós portálon kínálta. "A dokumentum eredetisége 100 százalékosan garantált" - írta Lorello, és a licit éppen 1700 dollárnál tartott, amikor lebukott.

Egy amatőr történésznek tűnt fel, hogy az eBayen kínált tételeknek az állami könyvtárban lenne a helyük, ezért aztán értesítette a hatóságokat. A levéltárost különösen nagy értékre elkövetett lopással, illetve a lopott értékek birtoklásával, valamint csalási szándékkal vádolja a New York állami legfőbb ügyészség, és a vádirat további fejezetekkel bővülhet, ha az orgazdaság gyanúja is beigazolódik. A nyomozók most az eBay szakértőivel közösen próbálják felderíteni, hogy Lorello pontosan hányat adott el a közgyűjteménybe tartozó holmik közül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását