2024. május 2. - Zsigmond

Az Egészségügyi Szakdolgozók összeültek

Az egészségügyi szakdolgozók bérhelyzetének rendezésére, szakmában tartásának fontosságára, szakmai előmenetelük megfelelő támogatására hívta fel a döntéshozók figyelmét a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöksége szombaton, a szervezet Bu
2008. január 26. szombat 14:26 - Hírextra
Balogh Zoltán kamarai elnök a nagygyűlés előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: ha ezeket a problémákt a szaktárca és a kormány rövid időn belül nem rendezi, akkor 5-10 éven belül veszélybe kerülhet a betegellátás.

Mint mondta, egyre idősödik a szakdolgozói társadalom, az utánpótlás oktatása, továbbképzése, a fiatalok pályán tartása egyre nehezebb. Hozzátette: szakiskolákat zártak be, és a továbbtanulás - akár főiskolai vagy egyetemi szinten - komoly anyagi problémák elé állítják a tanulni vágyókat, önerőből pedig a dolgozók sok esetben képtelenek kifizetni a tandíjat.

A létszámról szólva közölte: Magyarországon nagyjából százezer szakdolgozó tevékenykedik, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint azonban nyolcezer a betöltetlen álláshely. Az ágazati átlagbér 150-160 ezer forint, ami nagyon kevés - mondta Balogh Zoltán.

A kamarai elnök megjegyezte: már a határon túlról sem érkezik dolgozói utánpótlás, illetve nem Magyarországon helyezkednek el a külföldről érkezők, hanem hazánktól nyugatabbra.

A MESZK elnöke a nagygyűlésen adta át Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek azt a nyílt levelet, amelyben az említett problémákra hívják fel a figyelmet.

Horváth Ágnest tapssal és füttyel fogadták a résztvevők, amikor megérkezett a nagygyűlés helyszínére. A tárcavezető beszédében hangsúlyozta, hogy a szakdolgozó komoly értéket képvisel az ágazatban, és ahhoz, hogy az ő munkájukat meg tudják becsülni, fenntarthatóvá kell tenni az egészségügyi rendszert.

Az ágazat működőképességének fenntartása érdekében - és az európai uniós elvárásoknak is megfelelve - vezették be többek között a munkaidő-direktívát, meghatározták a minimumfeltételeket, valamint a szakdolgozói kompteneciaszintek kialakítása is folyamatban van. Hozzátette: a bérek akkor rendeződnek, ha mindenki azt a munkát végzi, amihez képesítése, képzettsége van.

A miniszter elismerte, hogy a munkavégzés feltételei nem mindenhol megfelelőek, azonban azok javítására uniós források állnak rendelkezésre, amely pénzekre a kórházakat fenntartó önkormányzatoknak kell pályázni.

Úgy fogalmazott: a 2008-as év könnyebb lesz, mint az előző, de további változásokra lesz szükség, és ezek végrehajtásához kérte a szakdolgozók támogatását is, egyben megköszönte az előző években nyújtott munkájukat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását