2024. május 8. - Mihály

Vércsoportot váltott a kislány

Vércsoportot váltott és átvette a szervdonor immunrendszerét egy ausztrál lány: a világon ő az első ismert szervátültetett páciens, akinek ez sikerült - közölték pénteken az orvosok. Demi-Lee Brennan, aki most 15 éves, kilenc évesen kapott új májat, amiko
2008. január 25. péntek 10:32 - Hírextra

Brennan vércsoportja 0-ás RH negatívról 0-ás RH pozitívra változott, amikor beteg lett a gyógyszerektől, amelyeket a szervkilökődés megakadályozására kapott. Az átültetett máj vérsejtjei behatoltak a csontvelőbe, majd az egész immunrendszert elárasztották, így a kislány nem szorul többé a kilökődést megakadályozó gyógyszerekre.

A sydneyi Westmead gyermekkórház orvosai elmondták, hogy nincs magyarázatuk Brennan gyógyulására, amelyet részletesen ismertettek a The New England Journal of Medicine című szakfolyóirat legutóbbi számában.

"Erre még soha nem volt példa" - mondta Michael Stormon májspecialista gyermekgyógyász.
Stuart Dorney, a kórház transzplantációs osztályának volt vezetője elmondta: Brennan esete áttörést jelenthet a szervátültetésben, mert a befogadó szervezet immunrendszere rendszerint megtámadja az új szervet.

"Végig kell vennünk még egyszer mindent, ami Demi-Lee-vel történt, hogy lássuk, miért történt ez, és kiderüljön, meg tudjuk-e ismételni" - mondta Dorney. A Daily Telegraphnak nyilatkozó orvos szerint a jelenség oka az lehet, hogy fiatal ember máját használták fel, és a kislánynak is kevés volt a fehérvérsejtje.

A kilökődést rendszerint gyógyszeresen kezelik, de a krónikus kilökődés visszafordíthatatlan.
A kilökődéssel kapcsolatos szövődmények miatt Ausztráliában a műtét utáni öt év eltelte után minden tíz szervátültetés közül csak hét sikeres.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását