2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A tudós pápa

"Pápaságának három esztendeje alatt XVI. Benedek többször mutatta annak jelét, hogy támogatja a tudományt" - írja szerkesztőségi közleményében a világ egyik legjelentősebb orvosi hetilapja, a brit Lancet.
2008. január 25. péntek 18:17 - Hírextra
A katolikus egyházfő hangsúlyozta, hogy "sok tudományos bizonyítéka van az evolúciónak". A Lancet emlékeztet arra is, hogy 2006-ban XVI. Benedek és a Vatikán támogatta a klímaváltozással foglalkozó tudományos konferenciát, és tavaly egyik beszédében azt mondta, hogy "ma a emberiség joggal aggódik a holnap környezeti egyensúlya miatt".

A folyóirat azért szentelt új számában vezető cikket a Pápa és a tudomány kapcsolatának, mert a katolikus egyház feje a közelmúltban lemondta egy római egyetemre tervezett látogatását. A La Sapienza az olasz főváros legrégibb és legnagyobb egyeteme. Benedek pápa az akadémiai év nyitóünnepsége alkalmával jelent volna meg a tudományos intézményben, de az ott dolgozó tanárok és ott tanuló diákok egy csoportja tiltakozó levelet fogalmazott meg a pápai vizittel kapcsolatban. A levél aláírói kiemelték, hogy XVI. Benedek 1990-ben, még bíborosként beszélt a La Sapienza egyik rendezvényén, és beszédében egy osztrák filozófust idézett, aki szerint Galileo Galilei 1663-ban lefolytatott pere "indokolt és igazságos" eljárás volt. Ezt az állítást a tiltakozók úgy értelmezték, hogy a főpap is eleve tudományellenes.

A Lancet cikkírója is emlékeztet arra, hogy a globális egészségügyről napvilágot látott pápai megnyilvánulások haladónak aligha nevezhetők. Noha az AIDS terjedésének meggátolása érdekében felkérték a Vatikánt, hogy tanulmányozza az óvszerhasználat kérdésének tudományos és morális szempontjait, ám a pápa nem volt hajlandó az egyház álláspontját megváltoztatni. Ugyanez a merev elutasítás észlelhető a művi vetéléssel kapcsolatban is.

A hetilap úgy véli, hogy a világ 1,1 milliárd katolikus hívőjének jelentős hányada nem osztja XVI. Benedek ezen nézeteit. Sokan tudják, hogy a HIV/AIDS-járvány megfékezésében a kondom használatának jelentős szerepe lehet, és azt sem felejtik el, hogy évente 68 ezer asszony hal meg illegális terhességmegszakítás következtében.

A publicisztika megemlíti Carlo Maria Martini nevét, aki 2005-ben a pápai cím egyik várományosa is volt, és aki egyetértett az óvszer használatának engedélyezésével az AIDS terjedésének megfékezése céljából. Az is ismert, hogy katolikus segélyszervezetek tagjai, akik az anyagi szempontból nehéz helyzetben lévő, fejlődő országokban dolgoznak, gyakran megszegik a vatikáni szabályokat.

"Haladó jelenség, hogy olyan katolikusok, mint az előbb említettek, emlékeztetnek bennünket arra, hogy a tudomány és a vallás nem összeegyeztethetetlen. A tudósok és a katolikus egyház vezetőinek párbeszédét mindig nyitva kell tartani, egyetemek területén és bárhol másutt, még akkor is, ha a tudománnyal foglalkozók nem értenek egyet azzal, ahogyan az egyházak látják a körülöttünk lévő világot" - fejeződik be a Lancet szerkesztőségi cikke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását