2024. május 13. - Szervác, Imola

Politológusok Sólyom döntéséről

Nem váratlan, hogy az államfő korai időpontra írta ki a népszavazást a Fidesz kérdéseiről, a március 9-i dátum azonban nem jelenti azt, hogy a nemzeti ünnep mentesül a kampány hatásai alól. Erről politológusok nyilatkoztak szerdán az MTI-nek.
2008. január 23. szerda 21:24 - Hírextra

Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Juhász Attila, a Political Capital szakértője is egyetértett, hogy Sólyom László döntése azért sem meglepő, mert az államfő már korábban jelezte: a legkorábbi időpontra szeretné kiírni a referendumot. A köztársasági elnök a március 9-i időpont kiválasztásánál valószínűleg figyelembe vette, hogy a rövid kampány miatt kevesebbe kerülhet a népszavazás - tették hozzá.

Juhász Attila szerint a pártok nyilatkozataiból kiderül, hogy későbbi időpontra számítottak, legkorábban egy áprilisi referendumra készültek. Az államfő hétfői döntése felborította a pártok ütemtervét, mindegyiknek változtatni kell a kampánystratégiáján. Ezért előrébb kell hozniuk az intenzívebb szakaszokat, így fel fog erősödni a népszavazási kérdésekről szóló vita - tette hozzá.

A politológus szerint nem lehet egyértelműen kimondani, melyik pártnak kedvez és melyiknek nem a korai időpont, hiszen a kampány már másfél éve tart.

Szomszéd Orsolya úgy vélte, a Fidesznek nem feltétlenül kedvez a korai dátum, hiszen számára csak az elsöprő erejű győzelem jelenti a teljes siker, ezért az ellenzéki párt a szavazók mobilizációjára építi a kampányát. A mozgósításra így most kevesebb idő van - mondta a szakértő. Szerinte s kormánypártoknak azért lehet jobb a március eleji népszavazás, mert így hamarabb túleshetnek a számukra várhatóan kedvezőtlen kimenetelű referendumon.

Juhász Attila kitért arra, hogy a mozgósítás szempontjából a választások előtti egy hét a legfontosabb. Megjegyezte: az MSZP esetében hátrányt jelenthet, hogy a konkrét kampányt csak most kezdték el a szocialisták. Ráadásul erről elterelte a figyelmet Gál J. Zoltán távozásának bejelentése, sőt a hír azt mutatja a választóknak, hogy nincs minden rendben a kormányoldalon - fűzte hozzá.

A két politológus abban is egyetértett, hogy a március 9-i népszavazás éreztetni fogja hatását március 15-én is.

Szomszéd Orsolya szerint bár a nemzeti ünnep kívül esik a kampányon, ez nem azt jelenti, hogy a népszavazás utóhatásai ne érintenék március 15-ét. Juhász Attila kétli, hogy olyan elsöprő eredménye lenne a népszavazásnak, ami után ne lenne vita. Március 15-én még bőven értelmezni fogják az eredményt tömegrendezvényeiken a pártok - vélekedett.

A szakértők szerint a korai népszavazás növeli annak esélyét, hogy a Fidesz feladja az egészségbiztosítási törvényhez kapcsolódó népszavazási kérdését.

Sólyom László köztársasági elnök szerdán jelentette be, hogy március 9-ére, vasárnapra tűzi ki a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló népszavazást. Az államfői bejelentés egy tizenöt hónapja tartó folyamat végére tett pontot. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 2006. október 23-án jelentette be, hogy pártja népszavazást kezdeményez - akkor még hét kérdésben.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását