2024. május 4. - Mónika, Flórián

Esély az ebola ellen?

Laboratóriumban ártalmatlanná tették a halálos ebola-vírust amerikai kutatók, így lehetővé vált hatékonyabb kutatása és egy esetleges ellenszer kifejlesztése -olvasható a BBC News honlapján.
2008. január 23. szerda 07:24 - Hírextra

A Madisonban lévő Wisconsin Egyetem munkatársai Yoshihiro Kawaoka vezetésével eltávolítottak egy gént (VP30) a vírus nyolc génje közül, s ezzel elérték, hogy ne tudjon replikálódni.

Nagyon kevés laboratórium képes kellő biztonsággal kutatni a veszélyes vírust. A kutatóknak ezekben például olyan védőöltözéket kell viselniük, amelyhez külön légzőkészülék tartozik, s hogy a kutatóhelyiségből ne szabadulhasson ki vírus, olyan nyomást tartanak fel benne, amely kisebb a környező térség légnyomásánál, így csak kívülről áramlik befelé a levegő az esetleges réseken.
Az új módszer révén remélhetőleg az ebola egyszerűbb laborokban is kutathatóvá válik.

Noha a szakemberek kiiktatták a vírusnak replikálódási a képességét, vagyis azt a tulajdonságát, hogy önmagát másolva szaporodik, ezt részben vissza kellett állítaniuk ahhoz, hogy alaposan vizsgálhassák. Ezért olyan majomvesesejteket tenyésztettek ki, amelyek a szükséges proteint tartalmazzák. Mivel ezek a sejtek szolgáltatták a proteint, és nem maga a vírus, a vírus csak ezen sejtekben tudott replikálódni. A kutatók szerint ez azt is jelenti, hogy az új módszerrel hatástalanított ebola-vírus emberi szervezetbe jutva is veszélytelen lenne.

Más szóval a megváltoztatott vírus normális sejtben képtelen lenne növekedni.

Ám egyes kutatók még fenntartással fogadják ezt a feltételezést, és egyértelmű bizonyítékra várnak, például arra, hogy a hatástalanított ebola-vírus nagy dózisban sem okoz megbetegedést majmoknál.

Az ebola-vírus fertőzése magas lázat, külső és belső vérzést okoz. Közép-Afrikából, az Ebola folyó környékéről ismert, először 1976-ban, Kongóban azonosították, majd az eddigi legpusztítóbb járványt 1995-ben Zairében okozta. Ez a vírus a ma ismert legragályosabb emberi kórokozó, a fertőzöttek halálozási aránya 50-90 százalék. Potenciális biológiai fegyver.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását