2024. május 3. - Tímea, Irma

A magyar kultúra napja külföldön

A külföldi magyar kulturális intézetek filmvetítéssel, nemzetközi fotókiállítással, könyvbemutatóval, előadással, koncerttel, konferenciával ünneplik kedden, illetve a napokban a magyar kultúra napját - tájékoztatta az intézetek működését koordináló Balas
2008. január 21. hétfő 16:10 - Hírextra
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Nagy Ibolya, a Balassi Intézet sajtófőnökének közlése szerint a bécsi Collegium Hungaricumban a filmklub sorozatának keretében a tavaly elhunyt Szabó Magda íróra emlékeznek: hétfőn az Abigél című filmet, Zsurzs Éva rendezését vetítik. Ugyanott kedden a reneszánszról hangzik el előadás, amelyet koncert követ.

A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben hétfőn este klasszikus zenei koncertre várják az érdeklődőket, a hangversenyen Beethoven, Ravel és Bartók Béla egy-egy műve is elhangzik.

Bukarestben, szintén hétfőn magyar és román fotóművészek alkotásaiból nyílik nemzetközi tárlat.
A Varsói Magyar Intézetben kedden lesz Esterházy Péter Javított kiadás című könyvének lengyelországi bemutatója, Londonban pedig ugyancsak kedden mutatják be Dragomán György A fehér király című, 22 nyelvre lefordított kötetét.

Moszkvában kedden Vallás és kultúra címmel rendeznek konferenciát, szerdán pedig kiállítás nyílik észt, finn és magyar képzőművészeti főiskolások munkáiból, majd A reneszánsztól napjainkig címmel Scholz Melinda fuvolaművész ad koncertet.

Prágában január 28-án ünnepi koncert lesz: Leszkovszki Albin zeneszerző és zongoraművész ad estet. Pozsonyban január 31-én kerekasztal-beszélgetést tartanak Vámos Miklós és Németh Gábor íróval, szlovákiai magyar írók részvételével.

A sepsiszentgyörgyi kulturális koordinációs iroda a napokban koncertsorozatot rendez, január 19-től öt estén is régizene szól Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószárhegy, illetve Sepsiszentgyörgy egy-egy kulturális intézményében.

A Római Magyar Akadémián január 18-án kerekasztal-beszélgetést és kiállítást rendeztek a Nyugat című irodalmi folyóirat indulásának 100. évfordulójához kapcsolódva, míg a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben január 17-én könyvbemutatót tartottak, és megnyitották azt a kiállítást, amely Kaiser Ottó határon túli írókról készült portréit vonultatja fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását