2024. május 5. - Györgyi

Ildomos könyv

Pillantás egy hajdanvolt világba, amely mintha nem is száz éve lett volna, hanem talán még régebben - mégis sok intelme ma is igaz. Az ildom tankönyve, amely a közelmúltban jelent meg reprint kiadásban, nemcsak a társas élet hajdani illemtan-könyve volt,
2008. január 20. vasárnap 15:20 - Hírextra
A Budapesti Franklin-Társulat adta ki eredetileg Méhes András könyvét, most pedig a JLX kiadó. A társas élet szabályai persze jócskán megváltoztak az eltelt évtizedek alatt, de azért ma is minden nő örül - ha nem is az omnibuszon - ha egy férfi udvariasan átadja a helyét.

Az is igaz, hogy nem illik előre elmesélni egy darab történetét. Utazás közben, ha fülkénkbe új utasok szállnak fel, ma is illik udvarias köszönésüket viszonozni.

Az viszont ma már nem szokás, hogy egy vasúti fülkében a beszélgetésnél a férfiak bemutatkoznak a nőknek.

A könyv egyfajta visszatekintő, olykor mulatságos és természetesen árulkodó szelete egy hajdanvolt kornak. Hiszen a könyv csak bizonyos köröknek szólt - a cselédek és a szegényebb földművelők milliói nem tartoztak ebbe bele, velük kapcsolatban egyáltalán nem ejtettek szót az udvariasságról.
Inkább azzal voltak annak idején elfoglalva az urak, hogyan kaphatnának meghívást egy magánházba, ha nincs ajánlásuk, miképpen lehet ismerkedni bálokon, színházban, korcsolyapályán.
A szellemes társalgás formái, a divat, a szórakoztató bűvészmutatványok, a háztartási trükkök és az irodalmi idézetek mind-mind úri fiúknak és úrleányoknak szóltak - de hát ilyen volt a világ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását